Visszatér a mozikba a klasszikus Ben Hur – de miért is olyan nagy szám ez?

A Ben Hur jelentősége és készítésének körülményei is elképesztőek. Naná, hogy tehetséges magyarok is dolgoztak benne!

A 2001: Űrodüsszeia, a Volt egyszer egy vadnyugat és A Keresztapa után egy újabb mozitörténeti klasszikus tér vissza a vászonra a Pannonia Entertainment kultuszfilm-sorozatában.
 
 
A közel hatvan évvel ezelőtt, Lew Wallace azonos című regénye alapján készült Ben Hur a történelem egyik legizgalmasabb korszakának, a Római Birodalom virágzásának és Jézus korának monumentális feldolgozása - és ma már maga is történelem.

De miért is ennyire grandiózus a Ben Hur? Beszéljenek a számok:

  1. Korának legnagyobb költségvetésű szuperprodukciójaként tarthatjuk számon
  2. Elkészítésében ötvenezer közreműködő vett részt
  3. 8000 (!) statiszta szerepel benne 
  4. CGI hiányában szinte minden díszletet felépítettek
  5. Róma mellett több mint 140 hektáros területen forgott
  6. 300 építményt, köztük tíz háztömbnyi „Jeruzsálemet” emeltek
  7. 1.000.000 kelléket, 100.000 öltözéket és 1000 páncélt gyártottak
  8. 40.000 tonna fehér homokot szállítottak a Földközi-tenger partjáról Rómába
  9. A tengeri csata jeleneteihez pedig egy mesterséges tavat és komplett hajókat építettek. 
  10. Egy éven át építették a legendás kocsiverseny nagyjelenetének arénáját (1 millió dollárba került!) 
  11. 200-nál is több óriási kőszobrot faragtak hozzá
  12. 70mm-es technikával dolgoztak, méregdrága kamerákkal és speciális lencsékkel rögzítették a jeleneteket 
  13. 340 km hosszúságú filmszalagot használtak fel a felvételekhez
  14. ... és ezek után még 11 Oscar-díjat is nyert.
  15. Ezzel az eredménnyel 38 évig tartó rekordot állított fel, amelyet azóta sem sikerült felülmúlni - csak megismételni.
 
 
És, mivel minden ilyen sikeres produkcióban kell lennie legalább egy tehetséges magyarnak, nem meglepő, hogy itt is volt: az egyik Oscart Rózsa Miklós magyar zeneszerző kapta a filmzenéért. De, mint mondtuk: legalább egy magyarnak kell lennie egy ilyen siker mögött: a Golden Globe-különdíjjal elismert híres kocsiverseny a második stábot vezető Andrew Marton (Marton Endre) akciórendező nevéhez fűződik, Ben-Hur hófehér lovai pedig a híres lipicai ménesből érkeztek. 
 
 
A William Wyler rendező és Sam Zimbalist producer irányításával dolgozó hatalmas stáb végül olyan  művet alkotott, amely maga a nagybetűs MOZI. Hatalmas ívű történetvezetése, epikus zenéje és kivételes látványvilága kitörölhetetlenül beivódott a mozgóképkultúrába. A Charlton Heston főszereplésével készült  filmeposz a korszak legsikeresebb filmjének bizonyult, minden addigi bevételi rekordot megdöntött és a televízió térhódítása miatt már-már a csőd szélén álló Metro-Goldwin-Mayer stúdiót megmentette az összeomlástól. 
 
Több mint fél évszázaddal az eredeti amerikai és 34 évvel magyarországi bemutatója után, 2016. május 19-től a Ben Hur limitált vetítéssorozat keretében néhány hétre visszatér a hazai mozikba. Budapesten a Puskin moziban eredeti nyelven, magyar felirattal, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Szentendrén és Nagykanizsán pedig magyar szinkronnal vetítik. Erre az extra-szélesvásznú, pazar látványvilágú mozira különösen igaz a mondás: aki nem látta nagyvásznon, nem is látta igazán!
 

Néhány technikai részlet (azaz még több szám és adat):

A film digitális felújításának különlegessége, hogy jelenleg elérhető legmodernebb, ún. 8K szkennelési technikával készült, az eredeti 70mm-es negatív képkockáit a HD felbontás 16-szorosát jelentő pixelszámmal dolgozták fel, hogy a lehető legjobban megközelítsék az eredeti film minőségét. A restaurációt Warner Bros laborja végezte a film 50. évfordulójához kapcsolódóan, 1 millió dolláros büdzséből. A film közel 400.000 képkockájának egyenkénti feldolgozása végül két év csúszással, 2011-re fejeződött be, első alkalommal a 49. New York-i Filmfesztiválon mutatták be a nagyközönségnek. Mozivásznon azóta csak ritkán, egy-egy fesztivál keretében lehetett látni szerte a világban.