Visszatér Magyarországra a Lada

Aki nem bízik a hanyatló Nyugat ipari termékeiben, főként a gépkocsikban, az hosszú évek után újra megnyugodhat. Hamarosan Magyarországon is piacra dobják az új orosz csodaautót, a Ladát. 

Hazánk és Csehország abban a szerencsés helyzetben lesz, hogy elsőként itt lehet majd megvásárolni az orosz AvtoVAZ autógyár Lada személyautóit, ezt Bo Andersson, a legnagyobb orosz autógyár vezérigazgatója jelentette be csütörtökön.
 
Bo Andersson elmondta, a Lada európai forgalmazásának jelenleg az a fő akadálya, hogy még nem találták meg a megfelelő partnereket, az új magyar és a cseh importőrökkel azonban már aláírták a szerződést. Az AvtoVAZ Németországba, Nagy-Britanniába és Olaszországba is az első között akar exportálni, de az ottani forgalmazókat még nem találták meg.
 
Bármennyire is hihetetlen, a Lada is fejlődött a korral. Az új autó már nem igazán emlékeztet a megszokott, rendkívül szép, kifejezetten áramvonalas és elnyűhetetlen kocka-Ladára. Sajnos abból már nem fognak többet gyártani. Pedig én még emlékszem arra, amikor 1987-ben a balatonszéplaki SZOT üdülőben mindenki a csodájára járt a vadonatúj Ladánknak. A Trabantok, Skodák, és Wartburgok között hatalmas királyságnak számított. A szakavatott szemek pedig még ma is gyakran utána fordulnak, ha elgördül egy-egy veterán példány az úton. 
 
Milyenek lesznek?
 
Az orosz autógyár vezetője azt is elárulta, hogy a Ladákat az európai piaci terjesztés érdekében módosították, egyebek között javítottak biztonsági szintjükön, különös tekintettel a gyalogosok védelmére. Ugyancsak takarékosabbak lettek az Euro 6-os motorral felszerelt kocsik.
 
Az AvtoVAZ 2014-ben mindössze 1500 autót értékesített külföldön. A cég szeptemberben kezdi meg egy vadonatúj modell, a Lada Vesta gyártását, amelyből a szedánon kívül ferde hátú (hatchback) és hobbi terepjáró (crossover) modellek is legurulnak majd a gyártósorról.