Visszatért az ellenzéki lázadók vezetője Dél-Szudánba

Machar Etiópiából tért vissza Dél-Szudánba, és jelenleg az etióp határhoz közeli Pagak városában tartózkodik - mondta a szóvivő, aki szerint az ellenzéki lázadók vezetője.

Machar az előző héten bejelentette, hogy április 18-án érkezik meg a dél-szudáni fővárosba, Jubába, hogy részt vegyen egy átmeneti kormány megalakításában.

Salva Kiir dél-szudáni elnök és Machar tavaly augusztusban írtak alá békemegállapodást, amelynek értelmében az új kormányban a lázadók vezetője a miniszterelnök-helyettesi tisztséget fogja betölteni.

Az ellenzéki vezető több mint 1300 katonája érkezett az elmúlt hetekben Jubába és még nagyjából ugyanennyinek az érkezése várható.

A békemegállapodás ellenére a felek ismételten megsértették a kialkudott tűzszünetet. Az ellenzéki szóvivő kedden arról számolt be, hogy a dél-szudáni biztonsági erők őrizetbe vettek és súlyosan bántalmaztak 16 ellenzéki aktivistát.

Ugyanakkor szakértők szerint Machar visszatérése előrelépést jelezhet a békefolyamatban.

A legfiatalabb afrikai ország 2011-ben vált függetlenné Szudántól. A Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar, az ellenzéki lázadók vezetője közötti hatalmi harcból kirobbant erőszak - amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus két különböző népcsoport tagja - 2013 vége óta tart Dél-Szudánban. Az ENSZ szerint a harcok során több tízezren vesztették életüket, és mintegy 2,4 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben a szomszédos országokban kerestek menedéket.