A Fidesz vitaképtelen: sem Orbán, sem Lázár nem áll ki Márki-Zay Péterrel szemben

A Fidesz vitaképtelen: sem Orbán, sem Lázár nem áll ki Márki-Zay Péterrel szemben

Orbán Viktor után Lázár Jánosra is hiába vár Márki-Zay Péter, ugyanis a hódmezővásárhelyi választókerület fideszes indulója főnökéhez hasonlóan visszautasította az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés miniszterelnök-jelöltjének – és Csongrád-Csanád 4.-ben egyéni képviselőjelöltjének – vitameghívását.

Az elutasítás ugyanarra a fideszes kommunikációs panelre épül, mint a miniszterelnök esetében történt, amikor is Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Facebookon üzent úgy, hogy „…a baloldalon Gyurcsány Ferenc a főnök. Beosztottal pedig nincs értelme vitatkozni.”

Lázár János hétfőn ugyancsak a közösségi oldalon jelentette be, hogy

„Velem sem fog vitatkozni a baloldal jelöltje.”

A posztra Márki-Zay Péter kommentben reagált:

Amikor Orbán Viktor fél, akkor mindenkinek kötelező félnie a Fideszben?

- kérdezte a fideszes politikustól.

Látható, hogy a reakciók pontosan lekövetik azt a kommunikációs sémát, miszerint a jelentős részben jobboldaliakból álló ellenzéki összefogást csak „a baloldalnak" nevezik, ezzel leegyszerűsítve a kellő információval nem rendelkező választók megtévesztésének útját.

Noha fejlett nyugati demokráciákban megszokott, hogy a komoly politikai tisztségek betöltésére pályázó jelöltek a nyilvánosság előtt vitáznak egymással, erre a Fidesz a 2006-os Gyurcsány-Orbán vita óta nem hajlandó, mert elemzők szerint akkor a Fidesz vezetője alulmaradt az akkori kormányfővel szemben.

A hagyomány felélesztése érdekében az ellenzéki előválasztásnak kétkörös miniszterelnök-jelölti vitája volt.