Vona Gábor: Támogatható a kormány alaptörvény-módosító javaslata

De lesznek tartalmi észrevételeik, amiket a keddi az ötpárti egyeztetésen adnak majd elő.

A mai, Gulyás Gergellyel történt egyeztetés során a Jobbik megismerte a kormány alaptörvény-módosító javaslatát, amit alapvetően jónak, kellően erősnek és támogathatónak tartanak, de lesznek tartalmi jellegű javaslataik. Kiderült: a holnapi ötpárti egyeztetésen Volner János fogja képviselni a legnagyobb ellenzéki pártot.

Vona Gábor ennek ellenére továbbra is fontosnak tartja, hogy az ügy súlya miatt személyes, kétpárti egyeztetést folytasson a jelenleg Rigában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnökkel, erre tervei szerint a héten kerülhet majd sor.

A Jobbik az egyetlen olyan konstruktív ellenzéki párt az alaptörvény-módosítás kérdésében, amely partnere lehet a kormánynak abban, hogy a kötelező betelepítéssel szemben biztosítsák Magyarország alkotmányos védelmét – hangsúlyozta a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. Hozzátette: a módosításhoz az Országgyűlés kétharmados többsége szükséges, amelyet a Jobbik tud biztosítani.

Közös felelősség

Tisztában vagyunk a kérdés súlyosságával, továbbá azzal is, hogy a kormány mellett a Jobbiknak is fontos szerepe van a téma megnyugtató megoldásában. Közös felelősségünk, hogy a lehető legjobb alkotmányos védelmet tudjuk hazánk számára biztosítani - emelte ki Vona Gábor.

Az érvénytelen népszavazással komoly károkat okozott a kormány

A Jobbik elnöke szerint Magyarország pozíciói meggyengültek Brüsszellel szemben a jogilag érvénytelen népszavazás után. Sajnálatosnak tartja, hogy a kérdésben egységes társadalmat is megosztotta a kormány, és ennek következtében olyanok is otthon maradtak a referendumon, akik amúgy elutasítják a kvótákat.

Mondjuk ki: a társadalom egysége nem olyan erős ebben a kérdésben, mint a népszavazás előtt volt.

Csökkent Magyarország nemzetközi súlya

Brüsszellel kapcsolatban a Jobbik elnöke elmondta: az uniós hadszíntéren sokkal rosszabb Magyarország helyzete, mint a referendum előtt, ez pedig 15 milliárd forintért elég drága mulatság volt.

Kifejtette továbbá, hogy a migráció kérdése megosztott hatáskörben kezelt probléma az EU és a tagállamok között. Az uniós alapszerződésben azonban nincsen szó a kvótákról, erről csak másodlagos uniós jogforrások rendelkeznek. A német alkotmánybíróság döntése értelmében, ezekkel szemben az adott tagországok alaptörvénye erősebb és iránymutatóbb. Vona Gábor ezért tartja kiemelten fontosnak, hogy megfelelő alaptörvény-módosítás szülessen. Sajnálatosnak és károsnak nevezte továbbá, hogy az ország érdekeit figyelmen kívül hagyva, ebből ez egyeztetésből a többi ellenzéki párt ki kíván maradni.

Vannak olyan kérdések, amiket elsőként Orbán Viktorral beszélne meg

Lapunknak arra a kérdésére válaszolva, hogy miért tartja fontosnak Orbán Viktorral a személyes találkozó megtartását a Jobbik elnöke elmondta: ugyan ott lesznek a holnapi ötpárti vitán is, de az ügy súlya miatt vannak olyan kérdések a kvóták és a migráció ügyében, amiket először a miniszterelnökkel szeretne megbeszélni.