Vonának és Toroczkainak közös a célja

A Jobbik két vezetője együtt látogatták meg a déli határkerítést. Nem mindenben értenek egyet, de ez belefér a néppártiságba, továbbra is együtt dolgoznak.

„Vona Gábor járt ma nálunk. Továbbra sem értünk mindenben egyet, de abban igen, hogy a haza minden előtt”

- írta kedden a Facebook oldalán Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, a Jobbik alelnöke. A bejegyzéséhez két fotót is csatolt, amelyen együtt láthatóak a határkerítésnél, illetve egy megbeszélésen Vona Gáborral.

A bejegyzés alatt lévő hozzászólásoknál egy kérdésre válaszolva Toroczkai konkretizálja is, hogy miben nem értenek egyet a Jobbik elnökével: „Például az ásotthalmi rendelet ügyében” – írja.

Vona Gábor az N1TV-nek azt mondta, hogy megérti Ásotthalom kétségbeesését, nem kellőképpen átgondolt, felesleges eszköznek tartja a település által hozott új rendeletet. Mint ismert, múlt héten Ásotthalom képviselő-testülete megszavazta azt az öt pontból álló intézkedéscsomagot, amelynek értelmében a nagyközségben nem épülhet mecset, vagy olyan egyéb vallási építmény, amely kisebbítené a meglévő katolikus templom jelentőségét.

Toroczkai megvédi Ásotthalom hagyományait

Toroczkai a közösségi médiában adta hírül, hogy Ásotthalom képviselő-testülete megszavazta öt pontból álló intézkedéscsomagját, ami az alábbi tilalmakkal védi a település értékeit: A nagyközségben nem épülhet mecset, vagy olyan egyéb vallási építmény, amely kisebbítené a meglévő katolikus templom jelentőségét. Tilos lesz közterületen a müezzin tevékenység folytatása.

„A rendelet megszületésének körülményeihez hozzátartozik az, hogy Ásotthalom min ment át az elmúlt időszakban, az elmúlt években, az elmúlt hónapokban” – jelentette ki az N1TV-nek Vona Gábor. Az okok között említette: a Fidesz nem hajlandó megszavazni a lepelepedési kötvény kivezetésével kiegészített alaptörvény-módosítást, illetve azt is, hogy a Törökország és az Európai Unió közötti konfliktus azzal fenyegeti a kontinenst, és ezáltal Magyarországot is, hogy akár 3,5 millió migráns szabadulhat Európára.

Vona Gábor szerint ebben a környezetben egy olyan település, amely ennyire kiszolgáltatott helyzetben van, hozhat olyan rendeleteket, amelyeket nem biztos, hogy kellőképpen átgondoltak. A pártelnök hozzátette: a Jobbik programja a se szegény, se gazdag migránst” programpontra épül.

„Ami azt jelenti, hogy Magyarországot meg kell védenünk a multikulturalizmustól. Magyarországon nem fordulhatnak elő kulturális összeütközések, nem jöhetnek létre no-go zónák, hanem meg kell őrizni a történelemből örökölt kulturális társadalmi szöveteinket”

– szögezte le Vona. Hozzátette: „ha ezt megtesszük, márpedig megtesszük, akkor nincs szükség ilyen rendeletekre”.

A Jobbik elnöke azonban hangsúlyozta: Toroczkai Lászlóval abban egyetértenek, hogy Magyarországnak nem multikulturális jövőt képzelnek el. Azt is mondta: a Jobbik egy nagypárt, egy néppártnak pedig vannak olyan kérdései, amit árnyalatonként másképp gondolhatnak akár a párt vezetői is.

Vona Gábor a vallási kisebbségeknek és a muszlim országoknak is üzent az N1TV-n keresztül, kijelentette:

„Szeretném üzenni a hazánkban élő mindenféle vallási kisebbségnek, hogy a Jobbik kormányra kerülve, mindenkinek a szabad-vallásgyakorlását biztosítani fogja, és tiszteletben fogja tartani a vallási szokásait. A muszlim országoknak pedig azt üzenem, hogy a Jobbik minden világvallást tisztel, de egyúttal a Jobbik programja az, hogy mindenki a saját hazájában, a saját földjén ápolja és védje a kultúráját, és ne más országában.”

„A fizikai határzár jó, de önmagában kevés”

Vona Gábor november 18-án jelentette be, hogy a választásokig hátralévő 18 hónap során minden egyes hónapban nyilvánosságra hoz egy-egy személyes vállalást, amely így 2018-ra egy 18 pontból álló vállaláscsomaggá fog összeállni.

Az első ilyen pont: "Se szegény migráns, se gazdag migráns". A pártelnök azt is leszögezte: minden egyes vállalás kapcsán az álruhás országjárása keretében egy napot "terepen" fog tölteni. Elsőként Ásotthalomra látogatott el, és Toroczkai Lászlóval, illetve a település mezőőreivel volt bejáráson a határkerítésnél.

„A folyamatosan átvágott kerítés, a rendőrség elvezénylésének problémái, a sötét nemzetközi kilátások mind arról győztek meg, hogy a fizikai határzár jó, de önmagában kevés”

- írta látogatásának tapasztalatait összegezve a Facebook oldalán Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint egyedül a határőrség adhat megnyugtató választ a migrációs problémára.

„Ezt a Jobbik kezdetektől fogva mondja, de a Fidesz felfoghatatlan módon hallani sem akar róla. Hazánkat meg kell óvni a nyugaton már megbukott multikulturalizmustól, a no-go zónáktól és a vallási összeütközésektől. Magyarország sem helyszíne, sem célpontja nem lehet ilyen jellegű konfliktusoknak. A Jobbik valóban meg fogja védeni Magyarországot. A szegény migránstól, a gazdag migránstól. A szegény terroristától, a gazdag terroristától”

- írta bejegyzésében a pártelnök.

„Mindig ott kell lenni, ahol az emberek vannak” – Vona Gábor az N1TV-nek

Az ásotthalmi mezőőrség a fennállása óta több ezer migránst tartóztatott fel a határnál. Március óta mindössze egyetlen család és hatszáz, többségében fiatal férfi kísérelt meg átjutni a határkerítésen. Jellemzően inkább bangladesiek, pakisztániak és afgánok, bár a származásukat nem lehet bizonyítani, mert sokan afgánnak mondják magukat, hogy más elbírálás alá essenek, mivel Afganisztán háborús sújtotta övezet. A mezőőrök a honvédség és a rendőrség munkáját is segíteni tudták azzal, hogy ásotthalmiként terep- és helyismeretük van. Ásotthalom korábban határőrfalu volt a 80-as évekig, és ma is sokan élnek a településen az 50 év körüli korosztályból, akik hosszú éveken keresztül aktív határőrszolgálati tevékenységet láttak el.