Washington háborús bűncselekményt követett el? Lebombázott egy kórházat!

Mondjuk ki: állítólag bocsánatot is kért. Bezzeg az oroszok, milyen gonoszok! 

Asraf Gáni elnöki irodájának a közleménye szerint (John Campbell tábornok,) a szövetséges erők afganisztáni parancsnoka tájékoztatta az elnököt a részletekről, és elnézést kért tőle. Igaz a szövetséges erők parancsnoksága azonban nem erősítette meg a bocsánatkérés hírét. A Kunduzban lévő kórházban az afgán hatóságok szerint állítólag tálib lázadók bújtak meg, ezért vált a légitámadás célpontjává.

A lebombázott kórházat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet működteti mintegy 80 fős személyzettel. A bombázás még azután is harminc percen át tartott, hogy az afgán és az amerikai katonai hatóságokat értesítették - mondta az MSF egyik illetékese. Ez a kórház volt a térségben az egyetlen, ahol sebészet működött. A légitámadás pillanatában mintegy száz beteget kezeltek. Az MSF kilenc helyi munkatársán kívül négy felnőtt és három gyermek páciens vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek - közölte a Twitteren a szervezet.

A francia kormány azonnali vizsgálatot követelt közleményében a - francia orvosok által alapított - civil szervezet által működtetett kórházat ért légicsapás miatt.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa "végzetesen tragikus, megmagyarázhatatlan, és valószínűleg bűnös" cselekedetnek minősítette a történteket. "Ezt a mélyen megdöbbentő eseményt gyorsan, alaposan, függetlenül ki kell vizsgálni, és az eredményt nyilvánosságra kell hozni... Egy légitámadás egy kórház ellen kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát" - reagált Zaid el-Husszein egy genfi közleményben.

Photos of aftermath of the bombing that left 3 staff dead & many ppl wounded. #Afghanistan http://t.co/9bE0Ta77we pic.twitter.com/RphCbIYsYb

— MSF UK (@MSF_uk) 2015. október 3. r /> 

Mondjuk ki: Washington állítólag bocsánatot is kért. Bezzeg az oroszok, milyen gonoszok!