A CIA újonnan kinevezett igazgatója korábban autoriter, a "polgári szabadságjogokat csorbító" vezetőnek nevezte Orbánt

A CIA újonnan kinevezett igazgatója korábban autoriter, a "polgári szabadságjogokat csorbító" vezetőnek nevezte Orbánt

William J. Burns 64 éves korábbi diplomatát jelölte a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden az amerikai hírszerzés leendő új vezetőjének. Burns 32 évig dolgozott a külügyminisztériumban, 2013-tól ő vezette az amerikai delegációt az irániakkal folytatott titkos tárgyalásokon.

A Telex azt írja, Burns tavaly év végén adott interjút a Foreign Affaird című lapnak, egyebek mellett azt mondta, hogy a Donald Trump alatt kinevezett amerikai nagykövet, David Cornstein elkapta a „clientitis” nevű halálos kórt, aminek lényege, hogy egy országba kihelyezett diplomata vagy nagykövet nem a saját anyaországának érdekeit képviseli, hanem annak az országnak az érdekeit, ahova kihelyezték. Vagyis ebben az esetben Cornstein Magyarországét.

A CIA új elnöke azt is nehezményezte, hogy korábban Cornstein „Magyarország autoriter, a polgári szabadságjogokat csorbító vezetőjét”, vagyis Orbán Viktort „a tökéletes partnernek” nevezte.

Mint ismert, az amerikai elnökválasztási kampány alatt a magyar kormány Trump mellett foglalt állást, emellett több alkalommal bírálták az azóta választást nyerő Joe Bident. Erről Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn azt mondta, "én ezt az egészet nem értékelném túl".

Szijjártó most már sokkal szerényebben fogalmaz Joe Bidenről

Én ezt az egészet nem értékelném túl. Amerikában volt egy választási kampány, ahol nyilván némi túlfűtött hangulatban rólunk nem egy ezeréves államhoz méltó módon beszéltek, amire reagáltunk - ezzel próbált tompítani Szijjártó Péter az mfor.hu-nak adott interjúban, amikor szóba került a külügyminiszter korábbi kijelentése Joe Bidenről az elnökválasztási kampány idején.