Z. Kárpát Dániel kíváncsi volt, mennyit költ a kormány a migránsmunkások lakhatására

Z. Kárpát Dániel kíváncsi volt, mennyit költ a kormány a migránsmunkások lakhatására

Százmilliós nagysűgrendű adófizetői hozzájárulással épülnek országszerte sok helyen olyan munkásszállások, ahol ázsiai migránsmunkások laknak. A Jobbik kérdőre vonta a kormányt ezzel kapcsolatban.

Az utóbbi években megszaporodtak a százmilliós nagyságrendű állami támogatással épült munkásszállások, ahol jellemzően egyre nagyobb arányban laknak harmadik világ beli vendégmunkások. A Jobbik-Konzervatívok elfogadhatatlannak tartja, hogy adófizetői pénzből lakassuk azokat, akik elveszik a magyarok munkáját. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke ezzel kapcsolatban intézett kérdést a kormányhoz hétfőn a parlamentben.

Nem az utóbbi hetekben kezdtek sorjázni a munkásszállóépítésekről szóló hírek, amik átlagosan nagyjából 100 millió forintos nagyságrendű állami támogatás áll ezek mögött, amit jellemzően az adófizetők pénzéből finanszíroznak. Azt is látjuk, hogy ezek lakói egyre nagyobb arányban ázsiai migránsmunkások.

Z. Kárpát Dániel pártja figyelemfelhívó kampánya során számos ilyen helyen járt az elmúlt hetekben, többek között például Székesfehérváron, Nyíregyházán és Kőbányán.

A jobbikos elmondta: tulajdonképpen azt tapasztalták, hogy a harmadik világ ázsiai migránsmunkásai azok, akik megjelentek ezeken a környékeken. Úgy véli jól behatárolható, hogy melyik akkumulátorgyárba vagy melyik üzembe buszoztatják őket. Szerinte tehát kijelenthető, hogy rendszerszinten a magyar adófizetők pénzéből támogatja a magyar kormány azt a folyamatot, hogy a Magyarországra betelepített migránsmunkásoknak legyen hol laknia.

Néhány példát is felsorolt:

⚫ Székesfehérváron 155 férőhelyes munkásszálló épült 578 millió forint állami támogatással.

⚫ Hajdúnánáson 250 milliós állami támogatással épült egy 92 férőhelyes szállás. Itt jelenleg grúzok laknak.

⚫ Kiskunhalason zárt, ingyenes parkolóval, 24 órás portaszolgálattal éa kártyás beléptetőrendszerrel rendelkező munkásszálló épült 407 millió forint közpénzhozzájárulással.

Z. Kárpát Dániel azt szerette volna megtudni a kormánytól, mennyit költöttek összesen a migránsmunkások szállásaira és a munkásszállókra, és hogy ebből a pénzből hány munkavállalónak a lakáshoz jutását lehetett volna megkönnyíteni.

A magyaroknak szóló bérlakásprogramok helyett, miért migránsmunkásszállókra költik a magyarok pénzét?

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában a kormány egyértelmű és kiszámítható, a GDP 5-6 százalékával finanszírozott családpolitikájának intézkedéseit sorolta. Arról beszélt, a lakosság 91,7 százaléka rendelkezik saját otthonnal, ami Európában kiemelkedő mutató.

Jelezte: a 2017-ben indított munkásszállás-fejlesztési program az alacsony mobilitáson hivatott segíteni. Nem tette hozzá, hogy akkor miért nem magyarok laknak az említett munkásszállásokon.

Hozzátette: 24 milliárd forint felhasználásával 61 munkásszállás kialakításához biztosított döntően vissza nem térítendő támogatást.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: ezzel magyar adóforintokból külföldi migránsmunkások lakhatását segítik, és azt kérdezte, mennyire korrekt ez a szülőföldön való boldogulás szempontjából?

A fideszes államtitkár közölte, Magyarországon ma 4,7 millió hazai és körülbelül 40 ezer külföldi munkavállaló van, hozzátéve, megfelel a kormányzat céljainak ezirányú programja.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)