Magyarok helyett grúzokat költöztetnek a hajdúnánási apartmanházba

Magyarok helyett grúzokat költöztetnek a hajdúnánási apartmanházba

Az alig egy éve 300 millió forintból épült munkásszálláson az eredeti tervek szerint magyar dolgozók lakhattak volna, végül mégsem így alakult. Az önkormányzat tudtával és aktív együttműködésével történt a grúzok beköltöztetése. Az alpolgármester bízik benne, hogy nem lesz velük gond.

Az esetet Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője szúrta ki. Szerinte teljesen elhibázott lépés, hogy a kormány a bizonyos térségekben különösen jellemző munkaerőhiányt az ott lakó magyarok átképzése helyett, "migránsmunkások betelepítésével" próbálja meg orvosolni.

Magyar dolgozók helyett 143 grúz vendégmunkást költöztet be az önkormányzat két hajdúnánási ingatlanba

– Nagyné Legény Ildikó alpolgármester videójából.

Már közel egy éve elkészült a 93 férőhelyes, korszerű munkásszálló: az átadás november 30-án történt Szijjártó Péter külügyminiszter jelenlétében (Vajon miért pont a külügyminiszter van jelen egy munkásszálló átadásán? – a szerk.) Azóta már Apartmanház néven üzemeltetik az épületet az önkormányzat.

Az önkormányzat az eltelt egy évben nem talált a céljának megfelelő funkciót az eleve munkásszállónak készült épület számára: "számos kísérletünk, megbeszélésünk és egyeztetésünk volt" – ahogy az alpolgármester fogalmaz. Szeptember 29-én, pénteken tudták azt elérni, hogy "egy szerződést sikerült aláírni". Nagyné Legény Ildikó ez egy olyan szerződés, amelybe belekerült minden, ami a városvezetés számára megnyugtató. "Nyilván nekünk egyetlen célunk van, hogy ez maximálisan a hajdúnánásiak biztonságát, és a hajdúnánásiak érdekét is maximálisan tudja szolgálni" – próbálja megnyugtatni a közvéleményt. Ha ez a szerződés annyira jó a hajdúnánásiaknak, akkor mi szükség van ilyen magyarázkodásra? És egyáltalán miért merültek fel biztonsági kérdések?

Tehát a mai nappal aláíródott az a szerződés, amelynek kapcsán 143 grúz munkavállaló fog érkezni városunkba. A jövő hét vége felé megtörténik az Apartmanháznak és a Hajdú Szállásnak is a feltöltése. Itt kerülnek elhelyezésre ezek a munkavállalók.

Érdekes megfigyelni, hogy az alpolgármester asszony passzív szerkezetekben beszél: "aláíródott", "megtörténik", "kerülnek elhelyezésre" – szinte elhatárolódik attól, amit mond, nem szívesen vállal felelősséget érte.

Az én számomra megnyugtató az, hogy tudtuk azokat az érdekeket képviselni – amik tulajdonképpen a hajdúnánásiak érdekeit képviselik –, és azt gondolom és bízom benne, hogy egy zökkenőmentes beilleszkedésük tud lenni a városban.

Összességében megállapítható, hogy Nagyné Legény Ildikó nem olyan hangnemben beszél, mintha egy a település számára pozitív dolgot jelentene be. Inkább magyarázkodik, szabadkozik. Mindekni megítélheti ezt saját maga a videó alapján, illetve mérlegelve az ott elhangzottakat.

Az alig egy éves épületben eredetileg magyar dolgozók laktak volna: most mehetnek albérletbe, vagy Nyugat-Európába.

A 250 millió forint állami támogatásból épült munkásszállás egy tízhektáros ipari parkhoz tartozik, amelyhez félmilliárd forint közpénztámogatást adott a kormány. A másik épület, ahová grúzokat költöztettek be a Hajdúnánás főterén található helyi védelem alatt álló régi Járásbíróság épületében kialakított, 50 férőhelyes, közösségi szálláshely, a Hajdú Szállás.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külügyminiszter és Tiba István helyi fideszes országgyűlési képviselő a munkásszálló előtt az átadás napján Hajdúnánáson 2022. november 30-án. MTI/Vajda János)