Béremelést és a magyar vállalkozások hatékony segítését követeli a Jobbik

Béremelést és a magyar vállalkozások hatékony segítését követeli a Jobbik

Z. Kárpát Dániel szerint ha összeadjuk az élelmiszerárak robbanását, a rezsiszámlák részleges piacosítását és az extrém gyenge forintot, a minimálbéresek, az átlagnál kevesebbet keresők fizetése jövőre kevesebbet fog érni, mint idén.

A kormány által bejelentett minimálbér-emelés biztos, hogy nem lesz elég még az infláció fedezéséhez sem 

- jelentette ki Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő csütörtöki online sajtótájékoztatóján. A Jobbik alelnöke szerint 

"ha összeadjuk az élelmiszerárak robbanását, a rezsiszámlák részleges piacosítását és az extrém gyenge forintot, akkor túlzás nélkül jelenthetjük ki, nagy valószínűséggel a minimálbéresek, az átlagnál kevesebbet keresők fizetése jövőre kevesebbet fog érni, mint idén".

Z. Kárpát úgy látja, a kormány három irányból is segíthetne, ha valóban akarna: 

  • A jobbikos politikus szerint az állami szférában növelni a juttatások színvonalát nem hosszadalmas tárgyalások kérdése, hanem gyakorlatilag a kormánynak kellene eldöntenie és kigazdálkodnia a forrásokat.
  • Egy másik fontos terület a multicégeknél dolgozók helyzete, itt a kormánynak van stratégiai megállapodása nagyon sok multicéggel, de egyikben sem látják azt, hogy legalább az infláció mértékének megfelelően vagy lassan közelítve az európai átlaghoz növeljék a béreket. Szerinte a kormány újra tudná tárgyalni ezen szerződéseket, ha akarná.
  • A harmadik és az egyik legfontosabb a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások köre, akik önerőből képtelenek egy komolyabb bérfejlesztést kigazdálkodni, ezért egyértelműen segítséget kell számukra biztosítani. Ha az előző válságok során is voltak munkahelymegtartási támogatások, és kap rengeteg multi vissza nem térítendő támogatást, akkor az a követelésük, hogy a magyar kkv-k is kaphassák meg ugyanezt a támogatási tömeget.

A Jobbik politikusa a béren kívüli juttatásokról azt mondta, a cafeteria tekintetében rengeteg plusz kedvezményt lehetne adni, ami szintén a kormány döntésén múlik.

Arra szólítjuk fel a kormányt, hogy legalább a lakhatási célú cafeteria esetében foganatosítson kedvezményt, dolgozzuk ki azokat az adómentes, vagy nagyon kedvező adózású lehetőségeket, amellyel nemcsak a távoli városban dolgozó, de minden egyes lakhatási problémával nagy számlákkal küzdő honfitársunkat a munkáltatója is támogathat

- hangsúlyozta.

Z. Kárpát Dániel aláhúzta, a kormány mulasztása miatt jövőre főként a minimálbér veszít majd vásárlóértékéből, a Jobbik ezért három olyan javaslatot szorgalmaz, melyek külön-külön is képesek hozzájárulni a magyar bérszínvonal tisztességes emeléséhez.

A konzervatív ellenzéki párt politikusa azt ígérte, a következő hetekben sorra állnak majd elő azon javaslataikkal, melyek a magyar vállalkozókat, valamint a magyar adófizetőket valóban segítik.