5,3 milliárdból épít zászlórudat Mészáros és Garancsi cége a Citadellán, falrekonstrukcióval

5,3 milliárdból épít zászlórudat Mészáros és Garancsi cége a Citadellán, falrekonstrukcióval

December 22-én újabb munkát kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt., 5,3 milliárd forintból fel kell állítaniuk egy zászlórudat a Citadella várfalakkal körbezárt területén – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben szerdán megjelent hirdetményből, melyet a HVG szúrt ki.

A közbeszerzés nyílt eljárásban zajlott, egyedül csak az említett jelentkező páros akadt a feladatra, akik meg is nyerték azt.

Az ajánlatkérő a Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. volt, és a kiírása szerint a feladatok közé tartozik egy több elemből álló, 35 méter magas acél zászlórúd legyártása, amely fölfelé vékonyodik. Ezen fog lobogni a 6x12 méteres nemzeti zászló, amit majd motoros szerkezet von fel a helyére. A zászlóhúzó motor beépítése szintén a közbeszerzési feladatok sorába tartozik, de áramellátásának biztosítása már nem, az "ideiglenes transzformátor telepítése külön beszerzés tárgya" a szöveg szerint.

Emellett a létesítendő zászlórúd egy vasbeton tömbön áll majd, amit ugyancsak a két társaságnak kell megoldania. A tömböt pedig egy dolomit sziklára épített ágyazatra fogják rögzíteni. A zászlórúd tervezett területét fel is kell majd tárni, a kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatokat generáltervező biztosítja, a tender szerint a jelen munkák a vizsgálatokhoz szükséges munkákat tartalmazzák. A feltárások mélysége legfeljebb a megtalált sziklafelszínig tart, sziklabontásra nem lesz szükség.

A szóban forgó közbeszerzés teljesítésének határideje másfél év, azaz 18 hónap, viszont ezen belül a zászlórúdnak március 14-ig már a magasba kell emelkednie a Citadellán.

Megvan a 20 milliárd a Citadella felújítására, de vajon ki nyeri a tendert?

Az idei költségvetésből 2020-ra és 2021-re 16, míg a 2022-es büdzséből 4 milliárd forintot biztosít a kormányzat a Citadella felújítására - derül ki a Magyar Közlöny kedd esti számában közzétett kormányhatározatból. Ez az összeg tartalmazza az erőd teljes helyreállítása, valamint épületgépészeti és belsőépítészeti korszerűsítése mellett a sétány megújítását, illetve a Szabadság Bástyája kiállítás elhelyezését is.

Frissítés:

Időközben a Várkapitányság kommunikációs irodája szerkesztőségünkkel pontosításképp közölte, "a Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése együttesen valósul meg mintegy 5,3 milliárd forintnyi értékben", melyből állításuk szerint a zászlórúd építésének költsége "mindösszesen 2 százalékot tesz ki". "A közel 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciója a felületek letisztításával, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolításával és a gyenge, mállott részek leszedésével történik meg. A falrekonstrukció során a szakemberek újjáépítik a vörös mészkő fedlapokat is" – írták.