„Kicsit talán hihetetlen, de ez a Pokolgép zenekar első igazi koncert DVD-je!”

„Kicsit talán hihetetlen, de ez a Pokolgép zenekar első igazi koncert DVD-je!”

Bemutatjuk a 35 éves jubileumi bulit megörökítő filmet.

Nyár végén, az augusztus 21-22-ei Barba Negrás bulikhoz időzítve jelent meg a GrundRecords gondozásában a Pokolgép 2018. június 8-án, a Papp László Arénában megtartott 35 éves jubileumi nagykoncertjének felvétele. Egész pontosan a rendezvény első felében fellépő aktuális Gép’ felállás – azaz az alapító, zenekarvezető Kukovecz Gábor gitáros mellett Pintér Csaba ’Pinyő’ basszusgitáros, Tóth Attila énekes, Z. Kiss Zalán gitáros, és Kleineisel Márk dobos – által adott műsor kép- és hanganyaga.

 

 A 17 számos setlist megvágva bő hetven perces műsoridőt tesz ki, és összességében hét stúdióalbumról válogat, a klasszikusnak mondott felállás által készített lemezekről elővett dalok a harmadát teszik csak ki ennek a programnak - és nem meglepő, hogy a már Attilával rögzített 2015-ös Metalbomba négy szerzeménnyel is képviselteti magát.

Az anyag remekül átadja a banda élő koncertjeinek hangulatát, a zene örömét, és mégis egyedi műsort rögzítettek, amelyről Gábor így nyilatkozott: „A közönség rendszeresen segít abban, hogy mit játsszunk a koncerteken, így a Pokolgépnek nincs két egyforma koncertje. Sportcsarnokos buli nem mindig adódik egy metalzenekar életében, így ide is egy teljesen más programot állítottunk össze.”

 Ahogy a korongra került interjúban is elhangzik, a vágást és a képi utómunkálatokat Márk végezte, de a csapat többi tagjának az instrukcióit is figyelembe véve: „A képi utómunkálatokat én végeztem, mert szívesen foglalkoztam vele, és így legalább biztosan a saját koncepciónk mentén készült el ez a koncertfilm!”

A színpadi események korrekt módon dokumentáltak, a – hozzáértő vágásnak köszönhetően az össze-vissza villogást, rángatózást abszolút nélkülöző – dinamikusan gördülő film kellemes élményt nyújt. A jó néhány kamera által rögzített jelentős nyersanyagból a jól elkapott pillanatok dominálnak, valamint arányosan adagoltak a kép a képben megoldások, az úsztatásos, összemosásos effektek, illetve az osztott képernyős megjelenítések, viszont én picit többet láttattam volna a közönséget és a rajongók reakcióit.

Természetesen a megszólalás sem okoz csalódást, normális cuccon és erővel megküldve igen atom, szépen és arányosan szól minden, bőven átjön az élő feeling - a koncerthang és a stúdiókeverés Cserfalvi ’Töfi’ Zoltán (Denevér Hangstúdió) érdeme.

 A lemezen extraként egy közel félórás, Szénégető Richárd által készített zenekari videóinterjú, és egy több mint 100 fényképet tartalmazó galéria is helyet kapott.

A korong mellé a tokba pedig egy 16 oldalas, jó néhány fotót, és a – koncerttel, valamint a felvétel feldolgozásával kapcsolatos – legfontosabb infókat, illetve a szokásos köszönet-blokkot tartalmazó füzetecske is bekerült.

 

 Vélhetően mind a tagság, mind a Pokolnép számára felejthetetlen – és így, ezüst korongba égetve bármikor újra és újra felidézhető, átélhető – annak az estének az emléke. Ezzel a DVD kiadással pedig sikerült maradéktalanul megőrizni és profin archiválni az ereje teljében lévő, jókedélyű, és felszabadult zenekar nyújtotta ünnepi produkciót, amely egyben hibátlanul illeszkedik a diszkográfiába. Főként, hogy ilyen jellegű kiadványa eddig még nem volt a kultikus bandának - ismét Gábort idézve: „Kicsit talán hihetetlen, de ez a Pokolgép zenekar első igazi koncert DVD-je!”

A rajongók, HM szimpatizánsok számára jó hír, hogy november 13-tól, azaz tegnaptól CD verzióban, azaz szimpla hangként is elérhető a koncert anyaga.