Alkotmányellenesnek nyilvánították az elhíresült ásotthalmi rendeleteket

Tilos lett volna közterületen a müezzin tevékenysége, a burka és a csador viselése, valamint a homoszexualitás direkt propagálása.

Az érintett paragrafusok szerint tilos lett volna közterületen a müezzin tevékenysége, a burka és a csador viselése, valamint az olyan propagandatevékenység, amely a házasságot nem egy férfi és egy nő életközösségeként mutatja be.

Az Ab szerdán a honlapján hozta nyilvánosságra az ombudsman indítványára soron kívül meghozott döntését, amelynek lényege, hogy önkormányzatok nem hozhatnak közvetlenül alapjogot érintő, korlátozó szabályozást, ugyanis az alaptörvény kimondja, hogy alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg.

Az Ab az ügy súlyára tekintettel Ásotthalom nagyközség önkormányzati rendeletének vizsgált pontjait visszamenőleges hatállyal semmisítette meg.

Toroczkai kitart a rendeletek mellett

Az alkotmánybírósági határozat kapcsán megkerestük Toroczkai László ásotthalmi polgármestert, aki elmondása szerint még semmilyen értesítést nem kapott a hatóságtól, csak a sajtóból értesült róla, hogy ez a döntés született.

Ez véleménye szerint arra enged következtetni, hogy ismét politikai döntés született.

Álláspontja nem változott, továbbra is úgy gondolja, hogy az idő és a történelem őt fogja igazolni. Úgy fogalmazott, az ásotthalmi rendelet egy figyelemfelhívás volt a részéről, hogy a kormányzat nem tesz semmit, nem hoz törvényeket Magyarország védelmében sem a nyugati szélsőséges liberalizmus, sem a keleti- és déli irányból érkező iszlamizáció kapcsán.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a megsemmisített rendelet tartalmi elemeit más formában, esetleg magasabb szinten előterjeszteni a későbbiekben, azt felelte, hogy arra mindenképpen meg fogja találni a jogi megoldásokat, hogy saját testülete elé beterjessze azokat, és a települését megvédje a fenyegetettségektől.