Orosz nagykövetség munkatársa: Magomed provokációja árt Oroszország megítélésének

Erősödőben van a baloldali és liberális kormányellenes csoportosulások körében az oroszellenes propaganda agitálása. Ahogy a kormány Brüsszellel és Soros Györggyel ijesztgeti az országot, de leginkább saját választóit, úgy a Moszkva és Vlagymir Putyin orosz elnök elleni hangulatkeltés is kezd táptalajára találni a kifulladó CEU-tüntetések morzsáiból táplálkozó tiltakozók között. A Magomed-ügy lényegében még lángot is adott az oroszellenes érzelmek felkorbácsolásához. Az orosz nagykövetség sem gondolja másképp, illetékesük a Magyar Nemzetnek elmondta: a csecsen férfi provokatív fellépése csak rontotta a légkört, árt Oroszország megítélésének.

A ligetvédő Komáromy Gergely, aki a CEU-tüntetéseken is feltűnt, húsvét hétfőn jó ötletnek találta lufikba csomagolt vízalapú festékkel megdobálni a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet. Tettét a magyar kormány „putyinista” hatalomgyakorlása elleni tiltakozás motiválta. Hamarosan megkereste egy dühös csecsen férfi, Magomed Daszajev, aki állítólag nem fenyegetően, hanem békésen bírta jobb belátásra. A ligetvédő végül még arra is hajlandó volt, hogy videóra vegyék bocsánatkérését. Az ügy nagy port kavart, független attól, hogy ki mit gondolt Komáromy akciójáról, a csecsen férfi fellépését általában ijesztőnek és kifejezetten agresszívnek ítélte a közvélemény. Azóta pedig már maga Magomed is magyarázkodásra kényszerült, illetve egyre-másra kerülnek elő zavaros információk a hátteréről és magyarországi tartózkodásának körülményeiről. A csecsen férfi akciója a politika és a hatóságok ingerküszöbét is elérte, egyúttal az oroszellenes hangulatkeltéshez is muníciót szolgáltatott.

Az Oroszországi Föderáció nagykövetsége korábban már kiadott egy közleményt, amelyben elítélte az emlékmű elleni támadást, kérve a magyar hatóságok intézkedését. Most pedig egy illetékesük nyilatkozott a Magyar Nemzetnek arról, hogy mesterséges hangulatkeltés folyik Oroszország ellen, amely láthatóan jól illeszkedik a magyar parlamenti választásokat felvezető politikai kampányba, ugyanakkor ártónak nevezte Magomed provokatív fellépését.

„Magomedet csak a saját egója vezette”

A nagykövetség illetékese a lapnak leszögezte: Oroszország nem akar beavatkozni a magyar belpolitikába.

„Bármennyire szeretnék is ezt sokan, a nagykövetség nem részese a zűrzavarnak”

- tette hozzá. Arról is beszélt, bízik abban, hogy a Szabadság téri emlékmű a történtek nyomán nem kerül a politikai viták középpontjába.

A követség illetékese megerősítette azt a sajtóban megjelent információt, hogy Magomed Daszajev nincs bejegyezve orosz állampolgárként a nagykövetség konzuli osztályán, továbbá a budapesti képviseletnek nincs is vele kapcsolata, hacsak az egyik közösségi portál zárt csoportjában zajlott szóváltást nem tekinthető annak.

Az Index derítette ki, hogy az Orosz nyelvű Magyarország nevű zárt Facebook-csoportban lincshangulat uralkodott Komáromy tette után, és itt osztott meg többször is durva, fenyegető bejegyzéseket Magomed Daszajev. Az is kiderült, hogy a csoport tagjai között megtalálható a diplomáciai képviselet egyik munkatársa, aki hozzá is szólt a Komáromy levadászását célzó témához.

A nagykövetség illetékese a Magyar Nemzetnek elmondta: azért vannak a csoportban jelen, hogy kapcsolatot tartsanak honfitársaikkal Érzékelték a Komáromy tette után kialakult, felháborodott hangulatot, de amikor meglátták, hogy Magomed Daszajev lincselésre buzdít, azonnal elhatárolódtak minden törvénybe ütköző cselekménytől.

„Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez provokáció, amelyet el kell kerülni. Elmondtuk azt is, hogy a nagykövetség elégedett a magyar hatóságok fellépésével. Magomed erre durván reagált, mire a követség azonnal megszüntette vele a kapcsolatot. Meg kell jegyezni, hogy Daszajev sem ragaszkodott ahhoz, hogy kapcsolatban legyen a külképviselet”

– mondta a követségi dolgozó.

Azt is hozzátette: az Oroszországi Föderáció nagykövetsége úgy látja, hogy Magomed Daszajev provokatív fellépése csak rontotta a légkört, és árt Oroszország megítélésének. A képviselet szerint Magomedet valójában nem a szovjet emlékmű meggyalázásának ténye, nem a patriotizmus, hanem a szereplési vágy, illetve saját egója vezette.

Az orosz nagykövetség nem szólt bele a magyar hatóságok munkájába

A napokban tüntetés zajlott az nagykövetség közelében „Állítsuk meg Moszkvát” elnevezéssel. A Magyar Nemzet megkérdezte: a követség kérése volt-e, hogy a tüntetés résztvevői csak az épülettől tisztes távolságban tiltakozhassanak.

Az illetékes kijelentette, nem utasítják a magyar hatóságokat, a nagykövetség csupán azt kérte, hogy a bécsi egyezmény értelmében szavatolják a diplomáciai képviselet biztonságát. Ennek mikéntjéről azonban mindig a fogadó ország hatóságai döntenek. „Az orosz nagykövetség tehát nem kért semmilyen konkrét intézkedést, így azt sem, hogy a tüntetők hány méterre közelíthessék meg a képviselet épületét” – fogalmazott a diplomata.

Magomed azokat is felbőszítette, akiknek szimpatikus Putyin

A Szabadság téri szovjet emlékmű nem először kerül a nyilvánosság középpontjába. 2006-ban a szocialista Gyurcsány-kormány elleni tiltakozások során leverték róla a kommunista elnyomást szimbolizáló vörös csillagos címert, 2015-ben pedig Novák Előd, a Jobbik akkori alelnöke és országgyűlési képviselője esett neki vésővel. A Magomed-ügy kapcsán Budaházy György, Gaudi-Nagy Tamás jogvédő, Hegedűs Loránt lelkész, Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere, Ináncsi József, a Magyar Nemzeti Gárda vezetője, László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom vezetője, Mészáros István, az Új Magyar Gárda vezetője, és Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője mellett Novák is aláírta azt a közleményt, amelyben elítélték a csecsen férfi magatartását, de Komáromynak is üzentek.

„Az oroszoknak elég kevés barátjuk van a világban jelenleg. Mi, magyar hazafiak viszont kiálltunk mellettük hazai és nemzetközi fórumokon, mikor a Krímet visszacsatolták Oroszországhoz teljesen igazságosan. Nekünk szimpatikus Putyin ellenállása a nyugati devianciák térhódításával szemben. Megfontolásra ajánljuk Daszajev úrnak, hogy az a hozzáállás, amit ő tanúsít, nem igazán kedvez ennek a szimpátiának. Inkább azon fáradozzon, hogy meggyőzze az orosz barátait arról, hogy mindenkinek megnyugtatóbb lenne, s a két ország kapcsolatát sem terhelné tovább, ha ez az emlékmű elkerülne a magyar főváros szívében lévő Szabadság térről. Ennek támogatását az orosz diplomáciától is elvárjuk a két állam közötti kapcsolatot hátrányosan érintő körülmény kiküszöbölése érdekében. A tavaly e kommunista önkényuralmi emlékmű eltávolítását történelmi igazságtalanságnak nevező és ezáltal az ilyen akcióknak óhatatlanul táptalajt adó budapesti orosz nagykövetnek inkább azon kellene dolgoznia (megértve a magyar álláspontot), hogy végre pont kerüljön megalázásunk jelképének eltávolítása ügyére. Komáromynak meg azt üzenjük, hogy jobb, ha nem üti az orrát olyan témába, amit nem tud képviselni, és csak mindenkire szégyent hoz a gyáva viselkedésével, a magyar nemzeti érdek melletti kiállás elmulasztásával”

- áll a közleményben.