Igazi szakértők leplezték le a fideszmédia népgyilkoló ostobaságát

Nem, senki ne napozzon 11 és 15 óra között, mondják a bőrgyógyászok.

A magyar sajtótörténet valaha volt legalját jelentő Ripost ugyanis – mint megírtuk – kedden arról cikkezett, hogy a bőrgyógyászok által legkritikusabbnak tartott 11 és 15 óra közötti időszakban nemhogy óvakodni kell a naptól, hanem egyenesen ilyenkor érdemes napozni, sőt, még a naptejet is kerülni kell.

Ehhez – mintha csak egy időseknek szóló termékbemutatót látnánk – még egy úgynevezett „szakértőt” is megszólaltattak, igaz, a bőrrák kialakulásáról egy programozó matematikus, forgatókönyvíró, dramaturg, pszichológus foglalkozású ember beszélt. Mellette pedig egy igazi bőrgyógyásszal is csak annyit mondattak el, hogy a leégés a legveszélyesebb dolog a melanomára nézve, szóval úgy napozzunk 40 fokban, hogy ne égjünk le 15 perc alatt.

Ezzel a mentéssel együtt tehát még mindig ott tartunk, mintha azt mondták volna, hogy nem az a veszélyes, ha szembeforgalomban megyünk az autópályán, hanem az, ha nekimegyünk egy másik autónak.

Mivel a Habony-művek úgy működik, hogy a reggeli Ripost által megírt hazugságokat és ferdítéseket estére a TV2 is átveszi, ez a gyilkos sztori is lement az esti Tényekben, és borítékolhatjuk, hogy befolyásolhatóbb honfitársaink ezreivel sikerült is elhitetniük, hogy már megint csak átverték (!) őket az orvosok, és hála Istennek még naptejre sem kell költeniük a nyáron.

Eltekintve attól, hogy egy tisztességes, az állampolgárai egészségét védő-óvó országban az ilyen kamuhírek után súlyos büntetőjogi következményekkel kellene szembesülniük az álhírgyártóknak, nekünk marad az, hogy megcáfoljuk a profitért akár életeket is kockáztatni képes bűnözőket - már amennyire a letarolt magyar médiapiac maradék szigetein erre még lehetőségünk van.

A HVG ezt meg is tette, és kikérte a Magyar Dermatológiai Társulat véleményét az ügyről. Természetesen ebben semmi meglepő nincs, a

bőrgyógyászok továbbra is azt mondják, senki ne napozzon 11 és 15 óra között.

Részleteiben is kitértek arra, hogy miért hülyeség az, amit Habonyék lehoztak. Az általuk megszólaltatott Szendi Gábor nemszakember ugyanis a D-vitamin termelésére hivatkozva ajánlotta a napozást, mondván, az erősebb napsütésben több vitamin termelődik, ez a vitamin pedig segít a daganatok megelőzésében.

Csakhogy az igazi szakértők szerint a dolog messze nem ilyen egyszerű, a D-vitamint ugyanis nem tudjuk nagy mennyiségben hónapokig tárolni, a maximális mennyiséghez pedig elég heti néhányszor a napon töltenünk negyed- vagy félórát, és az is elég, ha csak a karunkat és arcunkat éri a nap. Tehát aki nem ül 0-24-ben egy sötét szobában, már bőven rendelkezik elég D-vitaminnal, de ehhez még az is elég lehet, ha egészségesen táplálkozunk.

Szóval senki ne napozzon 11 és 15 óra között, mert igenis káros!