Nem teljesített túl fényesen „Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akcióterve”

Vicces neve van, nem is jó semmire?

Az ÁSZ szerint

"a parlagfű pollenkoncentrációja és a biológiai allergének okozta egészségügyi kockázat a megjelölt időszakban nem csökkent, a pollen országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a célértéket."

A szervezet ellenőrzése során az is megállapítást nyert, hogy a védekezésre fordított erőforrások mértéke nem volt arányos a pollenkoncentráció alakulásával. A védelem eredményessége érdekében az ÁSZ szerint indokolt a védekezés céljainak, rendszerének és módszereinek a tapasztalatokon és kutatási eredményeken alapuló felülvizsgálata, illetve szükség szerinti átalakítása.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez fordult azzal a kérdéssel, hogy mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a parlagfű elleni védelemre fordított kiadások eredményesek legyenek. (IDE kattintva elolvasható)

Fazekas Sándor válasza szerint a földhasználók önkéntes jogkövető magatartásra ösztönzése hosszú távon csak szemléletformáló kampányokkal valósítható meg, mely célkitűzést a 2012-2020 időszakra vonatkozó

Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervéről szóló 1230/2012. (VII.6.) Korm. határozat is rögzíti.

Miután az Akcióterv több mint felén már túl vagyunk, az ÁSZ vizsgálat fényében kijelenthető, hogy eddig a várakozás alatt teljesülnek a megfogalmazott célok (az ennél természetesen pozitívabb szemléletű miniszteri válasz ITT olvasható).

A hatóságok (az illetékes jegyző és a kormányhivatal) megkezdték a parlagfüves területek felderítését, felhívva a földhasználók illetve a tulajdonosok figyelmét a parlagfű elleni védekezés kötelességére. Azok, akik ezt június 30-ig elmulasztják, növényvédelmi bírsággal sújthatóak.

K.L.