Horvát foci magyar pénzből - tovább erősödik Mészáros Lőrinc külföldi csapata

Fejlesztések és erősítések Mészáros Lőrinc horvát futballcsapatánál, az NK Osijeknél.

Az eszéki klub a 2015/16-os szezonban épphogy bentmaradó helyen zárt, ráadásul egyre komolyabb anyagi gondokkal küzdött. Érkezett azonban Mészáros Lőrinc, megvette a csapatot.

Horvát csapattal bővíti futballbirodalmát a szegény ember Abramovicsa - stadion is épülhet

Előbbi vállalkozó tulajdonában áll a Chelsea, melyet 2003-ban vásárolt meg, utóbbinak azonban eddig csak a felcsúti Puskás Akadémia jutott. A gázszerelőből felcsúti polgármesterré, majd milliárdossá avanzsált Mészáros persze ambiciózusabb üzletember annál, hogy ezen a szinten leragadjon: futballbirodalmát most épp egy horvát csapat megvásárlásával bővíti, a hírek szerint pedig még stadiont is építhet nekik.

Érkezett néhány szponzor, akiket jól ismerünk a Magyar Közbeszerzési Értesítőből: a Duna Aszfalt, a Magyar Építő Zrt. és a West Hungária Bau Zrt. összesen 3 millió eurót, vagyis közel egymilliárd forintot adott Mészáros csapatának.

Ki nem találná, kik lettek Mészáros horvát focicsapatának szponzorai - hamarosan épül a stadion is

Mészáros Lőrinc nagy szerelmese Horvátországnak: bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy a közelmúltban nemcsak 700 milliós villát és luxusjachtot, hanem egy horvát első ligás focicsapatot is vásárolt magának a felcsúti polgármester. A nemzet gázszerelőjének cége januárban vásárolta meg a csőd szélére sodródó, a

Ivan Mestrovic, a klub elnöke tavaly nyáron beszélt arról egy sajtótájékoztatón, hogy tervben van egy futballakadémia és egy stadion építése is. Azóta csatlakozott a szponzorok sorához a TRSZ Gyenge és Erős Áramú Hálózatépítő Kft. és a Föld Trans is.

A csapat az előző szezonban már sokkal jobban teljesített: a horvát bajnokság negyedik helyén zárt a Rijeka, a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split mögött.

Ehhez persze szükség volt egy sor játékos leigazolására is: érkezett például Mateo Marac, aki azóta már a horvát válogatottban is bemutatkozhatott, a Sampdoriától kölcsönbe érkező Karlo Lulic, a 9-szeres macedón válogatott Milovan Petrovikj. A Puskás Akadémiától kölcsönkapott Dmytro Lepának, aki tavaly Felcsúton nem léphetett volna pályára, az NB II-ben ugyanis nem játszhat légiós, szintén komoly szerepe volt a sikerben, 21 meccsen 8 gólt lőtt és 5 gólpasszt adott a szezonban.

A 24 éves Borna Barisicet a Dinamo Zagreb csapatától igazolták, a balbekk megkapta a csapatkapitányi karszalagot, idén januárban pedig debütálhatott a horvát válogatottban, ahol összesen már háromszor lépett pályára. Az év végi horvát futballgálán őt választották a bajnokság legjobb balhátvédjének.

Domagoj Pusic a Lugánótól tért vissza Horvátországba, Marko Karamarko pedig a horvát másodosztályból érkezett. Szintén tavaly nyáron csatlakozott az eszéki klubhoz Gabrijel Boban, aki 31 meccsen 4 gólt szerzett és 6 gólpasszt jegyzett. Nála is eredményesebb volt a Slaven Belupótól igazolt Muzafer Ejupi, a macedón válogatott támadó 14 góllal és 3 gólpasszal zárta a szezont, 1,85 millió eurós értékével pedig a keret legdrágább játékosa lett a Transfermarkt adatai szerint.

A sikeres szezont követően a vezetőség tovább erősíti a csapatot. Jövőre Mészáros csapatában szerepel majd az NK Lokomotivától érkező 22 éves, egyszeres albán válogatott Eros Grezda, de érkezik a kolozsvári CFR támadója, Tomislav Sorsa is, aki tavaly hagyta el az eszékieket, ám úgy tűnik, a román bajnokságban nem találta meg a számításait. Sikerült megegyezni a 20 éves Robert Mudražijával is, aki az előző szezonban az osztrák Lieferingben, a Red Bull Salzburg fiókcsapatában játszott. Eszékre igazol Petar Bockaj is, a 20 éves horvát utánpótlás-válogatott szélső az NK-tól érkezik, noha szerette volna szerződtetni a bajnok Rijeka is. Elképzelhető, hogy jön még új játékos, hiszen a vezetőség korábban 6-7 új érkezővel kalkulált.

Ivan Mestrovic klubelnök júniusi sajtótájékoztatóján büszkén beszélt az elért eredményekről, többek közt arról, hogy a csapatból 5-en is pályára léptek a horvát válogatottban a Mexikó elleni májusi barátságos mérkőzésen. A vezető szerint ez két éve még teljesen elképzelhetetlen lett volna. Az elnök elmondása szerint sikerre éhes fiatal, főként horvát játékosokat szeretnének a csapatukban tudni, akik nem ugródeszkának tekintik a klubot, hiszen modern, európai egyesületet szeretnének építeni Eszéken. Mestrovic elmondta: semmiképp sem szeretnének rosszabb helyen végezni, mint az előző szezonban. Hamarosan megkezdődhet az új, nemzetközi mérkőzések lejátszására alkalmas stadion építése is, jelenleg még arról folynak az egyezkedések, hogy hol játssza addig a meccseit a csapat. A városban hamarosan akadémia is épülhet, erről nemrégiben született megállapodás az önkormányzat és a csapat között.

A 15 hektáros területen edzőpályák és egy 3000 fős, UEFA-szabványoknak megfelelő ministadion is épülhet. Az önkormányzat 2 millió kunáért adta el a területet, a beruházás a tervek szerint 8 millió euróba kerül majd.