A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul a Lex csicska miatt

Az ellenzéki oldalon összegyűlhet annyi aláírás, hogy az Alkotmánybíróság elé kerülhessen a törvény.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nincs olyan információja, hogy megkeresésüket bárki is visszautasította volna.

A Jobbik politikusa emlékeztetett, azért kívánják megtámadni az Alkotmánybíróságon a pártfinanszírozási törvény módosítását, mert szerintük a kormányoldal az eredeti javaslatot házszabályellenesen, az államfői kifogásokon túlterjeszkedően változtatta meg, így az 

"duplán és közjogilag érvénytelen."

Emellett a Fidesz kétharmados rendelkezéseket fogadott el egyszerű feles többséggel, a pártfinanszírozást érintő tiltások ugyanis az előbbi kategóriába tartoznak - hangsúlyozta Staudt Gábor.

[video:https://youtu.be/IakvCnwUb0I]

A módosító olyan ponton érinti a pártok finanszírozását, ami az Alaptörvény 8.cikkelye alapján sarkalatos törvényben szabályozandó.

A törvénybe burkolt módon egy konkrét tiltás került:

"se piaci kedvezményként, se párttámogatásként nem adható reklám-, illetve plakáthely a pártoknak."

Ez pedig az képviselő szerint egy olyan tiltás, amit csak kétharmados törvénnyel fektethetnek le, ezért bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság érezni fogja a döntés történelmi súlyát és már ősszel sor kerül az utólagos normakontrollra.

Kiállja-e az alkotmánybíróság próbáját a plakáttörvény?

Mint az ismert, múlt héten kétharmados többséggel nem tudták megszavaztatni a lex csicskaként hírhedté vált tervezetet, ezért a kormánypártok feles többséggel, egy trükkhöz folyamodva (a településkép védelméről szóló törvény módosításával) verték át akaratukat az országgyűlésen. "Az Orbán-kormánynál kulminálódik, de korábban más kormányokra is jellemző volt, hogy napi politikai problémákat akarnak törvénnyel megoldani" - nyilatkozta az Alfahírnek Szikinger István.