Kovács Béla: "emeljenek vádat ellenem, én nagyon szeretném már a bíróság előtt tisztázni magamat"

Ahogy azt megígérte, Kovács Béla elment az ügyészségi meghallgatására.

A politikus a főügyészség budapesti központi épülete előtt, még kihallgatása előtt újságíróknak azt mondta, kérni fogja, hogy minél előbb zárják le ezt az ügyet.

"Ha úgy gondolják és van megfelelő mennyiségű bizonyítékuk, akkor emeljenek vádat ellenem, én nagyon szeretném már a bíróság előtt tisztázni magamat"

- fogalmazott.

Hozzátette:

"viszont ha nincs megfelelő mennyiségű bizonyíték, akkor kérem, fejezzük be az eljárást, ennek a továbbiakban helye nincsen".

Kovács Béla szerint számára ez egyértelmű és előre kiszámított, valamint "kitervelt akciója a Fidesznek", nemcsak a személye, hanem az általa képviselt Jobbik ellen is.

"Nem a Holdon, nem a Marson, nem Abbáziában, mint valaki mondta, nem Abháziában vagyok, hanem itt vagyok Magyarországon és eleget teszek a Központi Nyomozó Főügyészség meghívásának"

- fogalmazott.

Hozzátette, hetedszer jelenik meg az ügyészség előtt, és leszögezte, hogy eddig is együttműködött a hatósággal, az eljáró ügyész munkáját pedig tisztességesnek nevezte.

Abháziai kezeléséről azt mondta: korábban vérmérgezéssel kezelték ott, és július elején is lázas betegként kezelték, de akkor már az Európai Parlament német orvosai. Hozzátette: kezeléséről hozott magával orvosi igazolást.

Csak sikerült elhúzni az ügyet

Kovács Béla az újságíróknak arról is beszélt, nem igaz az, hogy nem jelent meg a brüsszeli meghallgatásán, a kifogásolt ülés ugyanis zárt volt, őt nem hívták meg, így nem is volt tudomása arról, hogy meg kellett volna jelennie. Megjegyezte, csak a sajtóból értesült ő is arról, hogy a kémkedési ügyet és a költségvetési csalás miatt indult eljárást összevonta az ügyészség.

Utóbbival kapcsolatban közölte: maga is elismeri, hogy adminisztrációs hiba történt. Hozzátette: az ügyet az Európai Parlament elnöke is vizsgálta másfél évig, majd decemberben lezárta és megrovásban részesítette őt. A jobbikos európai parlamenti képviselő megjegyezte azt is, hogy jelezte: hajlandó arra, hogy ő maga, de akár az ügyben érintett gyakornokai is visszatérítsék a kérdéses 15 600 euró támogatást. Az Európai Parlament pénzügyi vezetése azonban azt jelezte neki, hogy mivel a parlamenti elnök megrovásában ilyen szankció nem szerepel, erre nincs lehetőség.

A költségvetési csalással összefüggésben azt mondta: 2012-es szerződésekről van szó, amelyek lényege, hogy a gyakornokok megismerhessék az európai parlamenti képviselő tevékenységét. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem csupán Brüsszelben, hanem Beregszászon és Szatmárnémetiben is volt irodája, és ott is munkát végzett. Így a három gyakornok nemcsak Brüsszelben, illetve Strasbourgban, hanem ezeken a helyeken is járt és "valóban, nem állandóan tartózkodtak Brüsszelben".

Szikinger István, Kovács Béla ügyvédje szerdán azt hangsúlyozta, hogy az ügyészség állításával ellentétben nem volt beidézve június 23-ára Kovács Béla, ezért nem is kell hitelt érdemlően bizonyítania, hogy hol volt és mit csinált. Hozzátette: megbeszélték ugyan, hogy megjelenik, de szabályszerű idézése nem volt.

Kovács Bélát két bűncselekménnyel gyanúsította meg, illetve készül meggyanúsítani az ügyészség. Az első eljárásban még több mint 3 évvel ezelőtt, 2014 áprilisában tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, míg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult másik nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Ahogy azt sokan megjósolták, sikerült elhúzni ezt az ügyet is a 2018-as választási kampányig.

Az örök Kovács Béla

Mint ismert, a Kovács Béla-sztori legutóbb azután kapott lendületet, hogy a kormány lapja, a Magyar Idők azzal a később koholmánynak minősülő "információval" jött le, hogy Kovács Béla Abháziában van, és nem fog eljönni a mai ügyészségi meghallgatására.

A kormányzati híresztelés, emlékezetes módon, még aznap reggel megdőlt, amikor az Alfahír bemutatta Halász János fideszes szóvivőnek azokat a fényképeket, amelyek azt bizonyították, hogy Kovács Béla, Abházitól 2500 kilométerre, Brüsszelben van.

Később az N1TV érdeklődére telefonon is megerősítette, hogy ott lesz július 19-ei meghallgatáson, addigra az egészségügyi állapota is lehetővé teszi az utazást.