Havi 126 ezer forintért bérel a budavári önkormányzattól egy hotelt Orbán Ráhel mentora

Döbbenetesen alacsony áron bérel egy egész budavári házat, majd több mint százszoros árréssel adja ki turistáknak az Orbán-családdal remek kapcsolatokat ápoló Zsidai Zoltán Roy - derül ki a hvg.hu keddi cikkéből

A Pest-Buda Hotel legdrágább lakosztályában egy éjszaka 88 ezer forintba kerül, míg a szállodát üzemeltető Zsidai-csoport az épületben bérelt

összes ingatlanért 126 ezer forintos bérleti díjat fizet az I. kerületi önkormányzatnak. Havonta

A hvg.hu munkatársai nem újságíróként, hanem turistaként érdeklődtek a hotelnél, ahol elmondták nekik, hogy a különböző szobákban 38 és 88 ezer forint közötti összegekért tölthetnek el egy éjszakát. Ebben önmagában semmi megdöbbentő nincs, hiszen a luxuskialakítású apartmanok a főváros egyik, ha nem a legexkluzívabb részében, a Budai vár egyik több mint háromszáz éves barokk házában találhatóak. A történet mellbevágó része az, hogy az épület az I. kerület tulajdonában áll, Zsidaiék pedig a legvadabb képzeletet is alulmúlóan alacsony összegekért bérlik a benne található ingatlanokat, amelyek egyszerű "önkormányzati lakásokként" szerepelnek a nyilvántartásban. Méghozzá a következő bérleti díjakkal (most tessék kapaszkodni a székbe, de tényleg erősen): 


- I. emeleti 42 m2 lakás: 16 400 forint
 - I. emeleti 64 m2 lakás: 24 991 forint
 - II. emeleti 99 m2 lakás: 38 658 forint
 - tetőszinti 118 m2 lakás: 46 077 forint

A hvg.hu összevetette az önkormányzattól kapott lakások paramétereit a Pest-Buda Hotel honlapján található ismertetőkkel, s így szerintük egyértelmű, hogy

az önkormányzati bérleményeket osztották fel lakosztályokra, szobákra, és ezeket adják ki.

Kiszámolták azt is, hogy, ha csúcsszezonban egy hónapon át minden nap ki tudják adni az egyik tetőszinti luxusapartmant, akkor havonta akár 2,6 millió forint is befolyhat a kiadásából. A tetőszinti önkormányzati ingatlan egészéért fizetnek 46 ezer forintot, s ebből két ilyen lakosztáélyt alakítottak ki. Tehát lakosztályonként 23 ezer forinttal kell számolni. Így Zsidaiék által fizetett bérleti díj és az ingatlanok kiadásából befolyó bevétel között egy jól sikerült hónapban akár

114-szeres különbség is lehet. 

Az összes ingatlanért elkért havi bérleti díj pedig simán kifizethető 

egyetlen apartman egyetlen hétvégi bevételéből. 

Ok, de ki a bánat ez a fickó?

Zsidai Zoltán Roy az Egyesült Államokban született 1976-ban, amikor szülei a tengerentúlon dolgoztak a szállodaiparban. Ők nyitották az első magánkézben levő kávézót a Budai Várban 1982-ben. (Hogy a peresztrojka előtti időkben ehhez milyen pártállami kapcsolatok kellettek, csak sejthető.)

Zsidai Magyarországon és külföldön is tanult, később különböző multiknál töltött be vezető pozíciókat.

2006-ban tért vissza végleg a családi hagyományhoz, a vendéglátáshoz, amikor megnyitotta első saját éttermét. Neve akkor vált országosan ismertté, amikor kiderült, hogy Orbán Viktor lánya, Ráhel nála végezte vendéglátós szakmai gyakorlatát, és nyilvánosan is "mentorának" nevezte őt.

Az üzletembernek nem ez az első bombaüzlete, amit a Budai várban nyélbe ütött. A Baltazár étterem és hotel komplexumát - egy éttermet, 5 lakást, irodát és üzletet - havi 1,71 millió forint plusz áfáért bérel. Az épületet ráadásul a bérbeadás előtt közpénzen újították fel, több, mint 300 millió forintért. 

Tavaly szeptemberben Perjés Zoltán újságíró lakásába rontottak be gépfegyveres kommandósok, miután pereskedésbe keveredett Zsidaiékkal, mivel a lakása alatt működő étterem szellőző rendszerének zaját elviselhetetlennek találta. Zsidai állítása szerint Perjés korábban megfenyegette őt, amit a - korábban kifejezetten Fidesz-közeliként számon tartott - rádiós tagadott. 

A lap érdeklődésére az I. kerületi önkormányzatnál azt a tájékoztatást adták, hogy a Zsadai-csoportnak a tetőtér beépítési jogáért a forgalmi érték felét kellett kifizetnie, majd saját költségén felújíttatta a műemlék épületet. Arra a kérdésre persze nem érkezett válasz, hogy nem érte volna meg jobban, ha az önkormányzat saját kezelésben tartja a lakásokat, és azokat saját maga adja ki, monjduk airbnb-n.