A holland külügyminiszter szerint a terrorizmust leszámítva jogosak a kritikák

Nincs kapcsolat a terrorizmus és magyar kormány tevékenysége között.

Gajus Scheltema leköszönő budapesti holland nagykövet a 168 Órának azt nyilatkozta, hogy az iszlamisták úgy találnak magukat ellenséget, ahogy a kormány. Ezen kívül számos kritikát megfogalmazott a magyar kormány tevékenységével kapcsolatban.

Ennek hatására Szijjártó Péter, a magyar külügy vezetője bejelentette, hogy megszakítjuk nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatainkat Hollandiával.

Bert Koenders egyelőre arra vár, hogy pontosan lefordítsák az interjút, de abban biztos, hogy nincs kapcsolat a terrorizmus és a magyar kormány tevékenysége között. Ezt egy kényelmetlen felvetésnek tartja és visszautasítja, hogy ez lenne Hollandia álláspontja.

A többi kritikát viszont helyesnek tartja, aggódva figyeli a magyarországi folyamatokat, kiemelve köztük a civiltörvényt és a joguralom állapotát.

Frissítés: Bert Koenders Hágában, a holland minisztertanács ülése előtt elmondta, hogy túlzónak tartja Szijjártó Péter reakcióját. Azt egyelőre nem tudja, hogy bocsánatot kér-e az eset miatt, de azt semmiképp nem szeretné, hogy elhatalmasodjon a diplomáciai viszály a két ország között.