Vona Gábor Brüsszelnek: Orbán Viktor kérése jogos, de...

Nem az Orbán-kormány teljesítményét kell honorálni.

Emlékezetes, Lázár János jelentette be az ősz első kormányinfóján, hogy a magyar kormány visszaköveteli Brüsszeltől a határvédelemre költött 270 milliárd forint felét.

A Jobbik konstruktívan reagált a kormányzati szándékra, ugyanakkor a párt frakcióvezetője, Volner János leszögezte azt is, hogy Orbánéknak a teljes összeget kellene visszakövetelnie Brüsszeltől, és az így befolyt milliárdok aztán a határvédelemben résztvevő rendvédelmi dolgozók között kerüljenek szétosztásra.

Vona Gábor nyílt levele, amelyet alább teljes terjedelmében közlünk, ezután következett:

"Tisztelt Európai Bizottság! Tisztelt Jean-Claude Juncker Elnök Úr!

Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, a 2018-tól kormányzati szerepvállalásra készülő Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökeként engedjen meg némi iránymutatást ahhoz, hogy az Európai Bizottság, és személy szerint Ön is megfontolt döntést tudjon hozni Magyarország miniszterelnökének azon kéréséről, miszerint az Európai Bizottság járuljon hozzá a schengeni határvédelem magyar költségeihez.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az Európai Bizottság, látva Magyarország rendkívül megnövekedett korrupciós kockázatát, joggal óvatos, amikor plusz adóforintok odaítéléséről dönt hazánk vonatkozásában. Mi, magyar emberek, akik leginkább elszenvedjük a közpénzekkel való rendszerszintű kormányzati visszaélést, tudjuk, az Önök óvatossága minden egyes Fidesz-kormányra bízott adóforint esetében fokozottan indokolt.

A mostani miniszterelnöki kérés ugyanakkor mind a Jobbik, mind a társadalom többségének megítélése szerint jogos. Nem azért, mert a Fidesz-kormány erőn felül védi Európát, sőt épp ez az a kormány, amely a letelepedési kötvényeken keresztül szinte ellenőrizetlenül engedett be az unió területére akár bűnözőket is, ha fizettek érte. Nem az Orbán-kormány teljesítményét kell honorálnia az Európai Bizottságnak: a magyar nép, a rendőrök, katonák, és az őket támogató adófizetők erőfeszítéseivel kell szolidárisnak lenni, hogy továbbra is el tudják látni azt a történelmi feladatot, amit Európa védelme jelent.

Egyetértünk a Bizottsággal abban, hogy a szolidaritás nem kívánságműsor. Valóban: a szolidaritás létfontosságú. A léte egyben tarthatja, erőssé teheti, a hiánya darabokra törheti Európát. Az Európai Unió ma az illegális bevándorlókkal akar minden áron szolidáris lenni, a legálisan itt tartózkodó európai polgárokkal viszont nem. Pedig ez utóbbi nem része – ahogy szóvivőjük fogalmazott – az „á la carte menü”-nek. A legalapvetőbb európai érték: az európaiak felé irányuló szolidaritás. Akkor, amikor egy magyar, egy kelet-közép-európai polgár ugyanazért a munkáért ötödannyi bért kap, mint az unió nyugati polgára, ez a szolidaritás vész el. Találjuk meg újra ezt a fontos európai értéket. A kötelezően elvárható szolidaritás szinonimája legyen ez: bérunió!

Orbán Viktor kérése jogos. Az Önök félelme is. A mi elvárásunk is, hogy valósuljon meg a bérunió. Mindennek fényében arra kérem Önt, tegyünk közösen egy lépést előre a szolidáris Európáért. Támogassák a magyar miniszterelnök kérését, de biztosítsák, hogy a kért összeget a jelenlegi korrupt kormány kizárólag a határvédelemben részt vevő rendőrök és katonák bérére, munkakörülményeik javítására fordíthassa, hogy ne alamizsnáért, hanem tisztességes európai bérekért védhessék az unió határait.
Ezzel a lépéssel üzenjünk közösen: Európa számíthat Magyarországra a bevándorlás elleni küzdelemben, és Magyarország is számíthat Európára az elvándorlás elleni küzdelemben. Így lesz a szolidaritás valóban – szóvivőjük szavaival élve – „kétirányú utca”.

üdvözlettel:

Vona Gábor, a Jobbik elnöke, a béruniós európai polgári kezdeményezés elindítója"

Tisztelt Európai Bizottság! Tisztelt Jean-Claude Juncker Elnök Úr! Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, a 2018-tól...

Közzétette: Vona Gábor – 2017. szeptember 2.