A Jobbik a diplomás átlagbér szintjére emelné a pedagógusok fizetését

A Jobbik kormányra kerülése esetén a diplomás átlagbér szintjére emelné a pedagógusok fizetését - közölte Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

"A pedagógushiány mutatja azt, hogy a kormányzat oktatáspolitikája és az életpályamodell gyakorlatilag megbukott."

-jelentette ki Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke.

A Jobbik politikusa úgy fogalmazott, a kormány becsapta a tanárokat és hazudott, amikor korábban minden tanárnak évenkénti béremelést ígért, ugyanis idén ősszel ez nem valósul meg, mivel a költségvetési fedezet nem áll rendelkezésre, vagyis nem minden pedagógus fizetése növekedhet.

A kabinet emellett szintén ígéretével ellentétben cselekedett, amikor elválasztotta a minimálbértől a pedagógusok fizetését, így annak elveszett az értékállósága - fejtette ki Dúró Dóra, hozzátéve, a tanárok bére ennek eredményeként  négy év alatt oda jutott, hogy a minimálbér 1,9 szereséről 1,4 szeresére alakult.

Az ellenzéki politikus megjegyezte továbbá, 2018 januárjától egy főiskolát végzett kezdő pedagógus bruttó fizetése mindössze 2.200 forinttal haladja majd meg a garantált bérminimumot, aminek fényében szerinte nem lehet csodálkozni a tanárhiányon.

A Jobbik ennek orvoslására rugalmasabbá tenné a pedagógusok életpályamodelljét, növelné a tanárok szabadságát, eltörölve például a heti 32 órás kötelező iskolában tartózkodást, továbbá csökkentené a jelenlegi túlzott adminisztrációs terheket

- sorolta Dúró Dóra, aki szerint a pedagógushiányt rövid távon enyhíthetné a már nyugdíjba vonult tanárok megfelelő módon történő visszafoglalkoztatása is, amit a szakszervezetek is évek óta javasolnak.
 

Forrás
MTI nyomán