Központi utasításra leszedik a Jobbik plakátjait

Tovább folytatódik a plakátháború, Zalaegerszegen (és már nemcsak zala megyében, hanem sorban mindenhol) már az illetékes kormányhivatal adott ki határozatot arról, hogy távolítsák el a Jobbik egyik legfrissebb plakátját, pedig a felület a párt tulajdona.

A közelmúltban írtunk arról, hogy a kormánypártok feles törvénnyel fogták be az ellenzék száját a plakátháborúban. A politikai plakátok kampányidőszakon kívüli betiltása nem kapta meg a kétharmados támogatást, szükség lett egy felvizezett verzióra, hogy elég legyen a feles többség is hozzá. Így vélhetően alkotmánysértő módon sikerült átvinni az elképzelést.

Ez a jogszabály azt mondja ki, hogy a pártok hirdetési felületet csak listaáron vásárolhatnak, kedvezmény nélkül. Néhány nappal ezelőtt a Jobbik úgy játszotta ki ezt a törvényt, hogy vásárolt 1100 plakáthelyet, így tulajdonosként kikerültek a szabályozás alól.

Nem bírják elviselni

Később megjelentek újra a párt üzeneteit immár Jobbik felirattal hirdető plakátok. Zala megyében ezt olyannyira nem tudják tolerálni, hogy a Zala Megyei Kormányhivatal határozatot hozott annak érdekében, hogy eltávolítsák ezeket a plakátokat.

A hivatalos indoklásban a fent már említett településképvédelmi-törvényre hivatkoznak, ami ugye ellehetetlenítette a plakátolást. Azt írják, hogy a plakátot egy bizonyos médiahirdetésifelület-értékesítő cég tette közzé. Ez azonban nem igaz, a Jobbik ugyanis a saját tulajdonában lévő helyeken közvetíti üzeneteit.

Egy szemtanú arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Városgazdálkodástól két ember érkezett a helyszínre, akik eltávolították a plakátot. Az üggyel kapcsolatban kerestük a Zala Megyei Kormányhivatalt is, de a témában illetékes személlyel nem tudtunk beszélni.

Frissítés: eltűnik a többi kormánykritikus plakát is

A hvg.hu egy másik határozatról is beszámol, amit a megyei kormányhivatalok sorra kézbesítenek Simicska Lajos cégeinek. Ez alapján el kell távolítani az Orbánékat gengszterező, illetve az "Ők a félelem - Mi a remény" feliratú plakátokat is. A portál értesülései szerint a kormányhivatali határozatok azzal érvelnek, hogy

"a jelöletlen plakátok nagyban hasonlítanak a Jobbik korábbi plakátaira".

A hvg.hu-nak Puskár Anett, a Publimont tanácsadója azt mondta: amennyiben a jogsértő határozatokat nem vonják vissza, a cég bírósághoz fordul, és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz.

Jobbik: a kormányzati diktatúra erővel támadt a szólásszabadságra

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón reagált a történésekre. Hangsúlyozta, hogy a Jobbik nem fogadja el a diktatórikus eszközöket, felveszik a kesztyűt és harcolni fognak a "korrupt diktatúra" ellen.

A párt egyértelműen törvénysértőnek tartja a Zala Megyei Kormányhivatal határozatát, azt egyetlen törvény sem szabályozza, hogy milyen plakátokat tehetnek a saját felületeikre. 

Ezt a határozatot meg is támadják bírósági úton. Azok ellen, akik részt vettek az akcióban, kártérítési pert indítanak. Szilágyi azt is hozzátette, hogy valószínűleg felsőbb utasításra cselekedtek így Zalaegerszegen.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss