A parlamentben kaptak ízelítőt a nyugdíjasok arról, mennyire veszik őket komolyan a kormánypártok

"Mindenki számára bebizonyosodott, az Orbán-kormánytól semmilyen jót nem várhatnak a nyugdíjasok"

A Jobbik nem először tartott a magyar parlamentben tematikus vitanapot, korábban például a korrupció nemzetgazdaságra, biztonságpolitikára gyakorolt negatív hatásainak megvitatását kezdeményezte a Tisztelt Házban. Hétfőn a nyugdíjasok problémáit próbálták felvázolni a kormánypárti képviselők számára; a legerősebb ellenzéki párt politikusai különböző ágazati, szakpolitikai szempontokon keresztül mutattak rá az ellátórendszer hiányosságaira, illetve a nyugdíjasok, és a nyugdíjba készülő emberek életét megnehezítő tényezőkre.

Sok téma felmerült:

  • a szociális-ellátás (országosan még mindig ebben az ágazatban keresnek a legkevesebbet a munkavállalók),
  • a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba-vonulása,
  • az idősek kórházi kezelése, gyógyítása,
  • az alapvető élelmiszerek és a tűzifa áfájának a csökkentése,
  • a nyugdíjasokat sújtó drasztikus megszorító intézkedések megszüntetése,
  • az idősek biztonságának megteremtése,
  • illetve a nyugdíjba vonulás előtt állók érdekeinek multikkal szembeni képviselete.

Nem rétegpárt, hanem néppárt: Megalakult a Jobbik Nyugdíjas Tagozata

Pénteken első 42 tagjával megalakult a Jobbik Nyugdíjas Tagozata. A fővárosi, hivatalos keretek között lezajló alakulóülésen felszólalt Vona Gábor pártelnök is. A kongresszust Kiss Gabriella, a Jobbik szociálpolitikai kabinetének elnöke vezette le, a tagozat elnökének Makai Tibort választották meg. A belső bizottságok, az elnökség és az akciótervek létrehozását egy későbbi ülésre halasztották.

Csakhogy a karzaton helyet foglaló Nyugdíjas Tagozat tagjai kénytelenek voltak azzal szembesülni, hogy az emberminisztérium államtitkára, az egyébként kereszténydemokrata politikus, Rétvári Bence minduntalan ugyanazzal a kommunikációs-panellel kezdte a válaszát: mit is olvasott ő ki Vona Gábor Facebook-bejegyzéséből.

De milyen személyesen megtapasztalni, hogy a jobbító szándékú javaslatokat a Fidesz érdemi válasz nélkül, cinikus megjegyzések kíséretében söpri le az asztalról? - ezt kérdeztük Sneider Tamástól, a Jobbik és a legerősebb ellenzéki párt nyugdíjas tagozatának alelnökétől, illetve a kínos közjátékot a parlamentben megtekintő idős emberektől.

"Most mindenki számára bebizonyosodott, az Orbán-kormánytól semmilyen jót nem várhatnak a nyugdíjasok"

- válaszolta lapunknak Sneider Tamás, hozzátéve: biztos volt abban, hogy a Fidesz-KDNP nem fogja komolyan venni az idősek ügyét. A jobbikos politikus szerint ezt bizonyítja a sok mellébeszélés, a mocskolódás, és a tiszteletlen hangnem is.

Kiemelte azt is, a kormánypártok részéről egyetlen előremutató javaslatot sem hallottak a mai napon; de ez nem is csoda, hiszen egy kivételével az összes eddig meghozott fideszes jogszabály negatívan érintette a nyugdíjasokat, illetve a nyugdíjbakészülőket.

Ahhoz viszont az elmúlt 7 évben hozzá kellett szoknunk - folytatta -, hogy a precízen előkészített, átgondolt javaslatainkat a Fidesz érdemi vita nélkül negligálja.

Sneider Tamás tapasztalatai szerint visszafelé sült el a kormánypártok Vona Gábor ellenes, hazugságon alapuló kampánya,

ugyanis a nyugdíjasoknak elege lett abból, hogy az Orbán-kormány hülyének nézi őket,

és folyamatosan érkeznek a Jobbik Nyugdíjas Tagozatához a jelentkezések - egyébiránt sokan eljöttek a parlamenti tematikus napra is.

"Az engem is felháborítana, ha tudatlan, tájékozatlan emberként kezelnének"

- hangoztatta Sneider Tamás, utalva arra, hogy a rendőrség is cáfolta azt a fideszsajtó által terjesztett rémhírt, miszerint rettegnek a nyugdíjasok a Vona legényektől (egyébként az alelnök kitért arra is, szándékukban áll, hogy a sajtószabadság ne terjedjen ki a rémhírterjesztőkre, illetve a minden alapot nélkülöző hazugságokra, mert azok destabilizálják a társadalmat).

A rendőrség cáfolta a fideszmédia egyik legaljasabb hazugságát: mégsem rettegnek a nyugdíjasok

Ez a párbeszéd zajlott le a hvg.hu és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) között - igaz, a nemleges válaszra három hetet kellett várni, de így legalább nem lehet azt elmondani róla, hogy elhamarkodott, átgondolatlan lenne.

A Jobbik célja, hogy végérvényesen beágyazódjon a nyugdíjas-társadalomba is, ezért olyan fontos a párt számára a párbeszéd az idős emberekkel

- foglalta össze a Nyugdíjas Tagozat alelnöke.

A karzaton helyet foglaló idős emberek azonban eddig még nem tapasztalhatták meg a fideszes politikusokra jellemző cinizmust, így ők csalódottan nyilatkoztak az Alfahírnek.

Az egyik hölgy például arról beszélt, hogy sírva tudott volna kijönni az ülésteremből, mert nem érezte úgy, hogy emberekről beszélnek a kormánypártiak, amikor a nyugdíjasokkal kapcsolatban megszólaltak, pusztán csak adatokat soroltak. Arra is felfigyelt, hogy a kormányoldal teremben lévő képviselői nem is figyeltek a vitára, újságot olvastak, vagy a telefonjukat nyomogatták:

"amikor több millió ember élete múlik ezektől a mondatoktól, illene több figyelmet tanúsítani"

- vélekedett a néni.

Egy másik idős hölgy Rétvári Bence magatartásán csodálkozott el: nem azt látta az államtitkáron, hogy átérzi, milyen felelősségteljes helyen van, amikor felszólal az Országházban.

Ugyanerre rímel egy másik idős hölgy találó meglátása: amíg egy 60 évnél idősebb ács kénytelen kockáztatni az életét a magasban, mert nem tud elmenni nyugdíjba, addig a nála hússzor többet kereső kormánytagok nem becsülik meg kellőképpen a tisztségüket.

Egy úr viszont azt nevezte abszurdnak, hogy még mindig ilyen gyengék a fizetések Magyarországon, a németországi szinthez képest a rendszerváltás után csak nőtt a lemaradásunk. Az alacsony bérszínvonal viszont az egyik gátja a nyugdíjak emelésének - jegyezte meg.

Mondanunk sem kell, a Fidesz-KDNP a béruniót sem támogatja.