Soha nem látott hurrikán tart Európa felé

Az októberi szép, tartós hazai melegnek is köze van hozzá.

Tóth Tamás közölte: az Egyesült Államok légkörkutató hivatala, a NOAA 1851 óta íródó feljegyzései szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán.

"Teljesen példátlan", hogy ez a 3-as erősségű vihar Európa felé vette az irányt

- mondta, hozzátéve: egy hurrikán 2005-ben elérte az európai partokat, de az nem volt ennyire erős.

Mint mondta, az Ophelia jelenleg az Azori-szigetektől tart a Brit-szigetek felé, elsősorban Írországot "találja el". Hozzátette: a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de

akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek

az ír partoknál. Felhívta a figyelmet arra is: napra pontosan harminc éve történt, hogy az addigi legerősebb viharciklon érte el a Brit-szigetek déli részét.

Szavai szerint az Ophelia "megbolondította" Európa és Észak-Afrika időjárását, mivel a ciklon által a Szahara felől beszívott meleg levegő miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hőmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor, október közepén. A meteorológus jelezte:

az októberi szép, tartós meleg Magyarországon is részben annak a levegőnek köszönhető, amely a hurrikán előtt Európa felé áramlik.