Palkovics államtitkár Izraelben tárgyalt a jövőnkről

A közleményben felidézték: Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nyári találkozójukon határozták el, hogy mélyebb együttműködést kell kialakítani a két ország között az innováció terén. Az ebben rejlő lehetőségek feltérképezése és az együttműködés főbb irányainak meghatározása érdekében látogatott Izraelbe az Emmi államtitkára.

A szeptemberben a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság társelnökének kinevezett Palkovics László a kormányzati szinten elérhető eredményekről tárgyalt többek között Avi Simhonnal, az izraeli miniszterelnök gazdasági főtanácsadójával és Ami Appelbaummal, az izraeli innovációs hivatal elnökével.

Az Emmi hangsúlyozta: már létrejött közös fejlesztések és a Magyarországon tanuló több száz izraeli fiatal azt mutatja, hogy az oktatás területén jelentős érdeklődés van a kapcsolatok mélyítése iránt. A szakmai és tudományos együttműködés fejlesztésén túl az egyetemi vezetőkkel folytatott megbeszélések célja annak feltárása volt, hogy a magyar egyetemi kutatások eredményeit hogyan lehetne a fejlett izraeli innovációs környezetre alapozva üzleti céllal hasznosítani.

Palkovics László több olyan innovatív vállalattal is tárgyalt, amelyek együttműködésre törekszenek, vagy már jó kapcsolattal rendelkeznek magyar egyetemekkel, kutatókkal és vállalatokkal.

Jó alapot jelent a továbblépéshez a kutatás-fejlesztés két kiemelkedő hazai projektje, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, valamint a szegedi lézerközpont és a kapcsolódó tudományos park. Mindkét fejlesztés iránt nagy érdeklődést tanúsítottak az izraeli kutatók és vállalatok - közölte a tárca.

Az államtitkár látogatását a jövő közlekedési megoldásaival foglalkozó nemzetközi konferencián tartott előadásával zárta szerdán Tel-Avivban. A szakmai közönség meggyőződhetett arról, Magyarország infrastrukturális és szakmai szempontból is felkészült, hogy élenjárjon a hazai gazdaság húzóágazatának számító gépjárműipar jövőjének kialakításában - fogalmazott közleményében az Emmi.