Így szép: megmenekült az utolsó pillanatokban kilakoltatott 88 éves néni és családja

Bárcsak minden segítség így menne!

Mint megírtuk, a család az ingatlanra még 2008-ban vett fel devizaalapú hitelt, de a törlesztőrészletük több mint kétszeresére nőtt, amit már nem tudtak tovább törleszteni. Végül tegnap, kevéssel dél után jöttek a behajtók, ők pedig csak a személyes tárgyaikat vihették magukkal, minden más a lepecsételt ajtójú ingatlanban maradt.

Ha lemaradt volna, itt az előzmény:

Holnaptól él a moratórium, így ma még gyorsan kilakoltattak egy 88 éves nénit lányával és unokájával együtt

A nevük mellőzését kérő érintettek egyike lapunknak elmondta, hogy tíz nappal ezelőtt kaptak értesítést a kilakoltatásról, ma pedig valóban megjelentek a végrehajtók a címükön.Az ingatlanra még 2008-ban vettek fel devizaalapú hitelt, de az ismert mechanizmus szerint a törlesztőrészletük több mint kétszeresére nőtt, amit már nem tudtak tovább törleszteni.

Cikkünk után felpörögtek az események: mint megtudtuk, Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő, valamint rajta keresztül Ujhelyiné Károlyi Krisztina balatonfüredi jobbikos önkormányzati képviselő még az este folyamán Bóka István fideszes polgármesterhez fordultak, hogy segítséget kérjenek a válságba került családnak.

A segítségkérés pedig szerencsére eredménnyel járt: az önkormányzat rendelkezésre bocsátotta egyik üresen álló bérlakását, ahová azonnal beköltözhettek.

Úgy tudjuk, az ingatlanra ugyan ráfér egy festés, de ilyen helyzetben nyilván ez is több a semminél, a felkínált féléves bérleti szerződés pedig igazán jutányos, könnyedén törleszthető havidíjról szól. A helyzet tehát úgy tűnik, tavaszig rendeződött.

Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő megkeresésünkre azt mondta, hogy még hetek is eltelhetnek addig, míg a család hozzáfér a lezárt lakásban maradt cuccaihoz. Felvetette a lehetőségét egy gyűjtésnek, valamint annak is, hogy a párt maga is segítséget nyújtson a károsultaknak, de természetesen ezekről a dolgokról folyamatosan egyeztetnek velük.

Bármikor, amikor ilyen eset van, igyekszünk rögtön segíteni. Mert senkit nem hagyunk sem az út szélén, sem a vasútállomáson

– utalt itt arra, hogy tegnapi cikkünk megírásakor az érintettek még a füredi vasútállomáson várták, vajon mi lesz velük.

A polgármestert felkereső Ujhelyiné Károlyi Krisztina képviselő érdeklődésünkre elmondta, hogy a 1,5 szobás lakásra féléves szerződést tudnak kötni, amit ezután mindig újra megpályázhatnak majd. Megtudtuk tőle azt is, hogy önkormányzati alkalmazottakkal együtt igyekeztek rendet rakni az előző bérlő után, de már az este kialakították úgy a helyiséget, hogy ott lehessen aludni. A jobbikos képviselő örömét fejezte ki, hogy közreműködhettek a család megsegítésében. 

Az Alfahírnek az unoka elmondta, hogy noha sok munka lesz a lakással, nagyon örülnek a segítségnek. Kérdésünkre elárulta, hogy a 88 éves nagymama egyelőre egy veszprémi szállóra került, ahol az eddigi tapasztalatok szerint nagyon jó ellátásban részesül, így szívesen marad akár hosszabb távon is, legalábbis a lakás kifestéséig biztosan.

Mint előző cikkünkben felhívtuk rá a figyelmet, a család kilakoltatásával kapcsolatos dátumok elég érdekesen alakultak: a végrehajtást ugyanis úgy tudjuk, hogy egy nappal azután rendelték el, hogy a sajtó előtt hivatalosan is bejelentették azt a kormányzati szándékot, hogy korábban kezdődjön a kilakoltatási moratórium. Már akkor bemondták, hogy november 15. lehet az új határidő, a kilakoltatásra pedig éppen ezelőtt, november 14-én került sor, tehát gyakorlatilag az utolsó 12 órában.