Megszólalt Soros György

Ha már ennyi plakátot láttunk, itt a válasz.

A Financial Times című brit gazdasági napilap online kiadásán hétfő reggel megjelent telefoninterjúban a magyar-amerikai nagyvállalkozó elmondta: eddig tartózkodott attól, hogy nyilvánosan kommentálja Orbán Viktor támadásait, ám most úgy érzi meg kell szólalnia, mert félti az általa támogatott civil szervezetek biztonságát.

"Tragédia Magyarországnak, hogy kormánya gyűlöletkeltéssel és a lakosság félrevezetésével törekszik megtartani hatalmát" - mondta Soros a Financial Times-nak.

Azt mondta: most már az általa támogatott magyarországi civil szervezetek biztonságát félti, miután Orbán Viktor a magyar felderítő szolgálatokkal akarja megfigyeltetni e szervezetek tevékenységét.

Az ellene folyó kampány szerinte az ő nézeteinek "szándékos félremagyarázása", amelynek célja a választók figyelmének elterelése az oktatás és az egészségügy rossz állapotáról.

"Nem maradhatok tovább csendben, mivel attól félek, hogy az a minapi bejelentés, miszerint a magyar hírszerző szolgálatok vizsgálatot kezdenek, felveti annak a veszélyét, hogy nem csupán szervezetek, de egyéni vezetők ellen is üldöztetés indul" - mondta Soros György.

A menekültkérdésben elfoglalt álláspontjáról kifejtette: ő egy olyan európai uniós megfeleltetési módszernek a szószólója, amelynek alapján a menekülteket azokba az országokba küldenék, amelyek be akarják őket fogadni, és amelyekben a menekültek is maradni szeretnének.

"A lényeg az, hogy ez az elosztás tisztán önkéntes lenne, vagyis ez homlokegyenest ellenkezik azzal, amivel propagandakampányában a magyar kormány engem vádol"

- idézi a brit lap a milliárdost.

Orbán Viktorról Soros György azt mondta: amikor támogatta őt, Orbán egy fiatal diákcsoport vezetőjeként az akkor fennálló rezsim ellen szervezkedett, így megérdemelte a támogatást.

"Valójában Orbán az, aki átalakult, az akkori rezsim elleni lázadás vezetőjéből egy maffiaállam vezetőjévé"

- fogalmazott.

Soros György honlapján közlemény is megjelent a nemzeti konzultációs kérdőív cáfolataként, melyben azt írták, a kérdőív csúsztatásokat és hazugságokat tartalmaz, majd mindegyiket egyenként cáfolták.