A rendőrség szerint mégsem törvényes a Jobbik plakátjait rongálni, így már csak megtalálni kéne az elkövetőket

Ez így mindjárt más.

A birtokunkba jutott rendőrségi határozat szerint a fővárosi XI. kerületi kapitányság  rendészeti osztálya folytatott szabálysértési eljárást azután, hogy még szeptember 26-án éjjel a Budaörsi út és a Dayka Gábor utca kereszteződésében a Fidesz egészen elképesztő buzdításának megfelelően valaki tönkre tett egy jobbikos óriásplakátot.

A 30 ezer forintban meghatározott kár ügyében viszont a rendészeti osztály munkatársainak „adatgyűjtő tevékenysége eredményre nem vezetett”, az elkövető személyét a „kutatómunka ellenére sem” állapították meg, és ezt tetézte, hogy a környéken nem volt kiépített térfigyelő kamerarendszer sem.

Az ügyben viszont nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a rendőrség eddig azért nem lépett fel a Jobbik plakátjainak rongálása miatt, mert az érdekes módon nem törvénytelen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban az alaptörvényre és egy korábbi alkotmánybírósági döntésre hivatkozva ugyanis kimondta, hogy lehet a véleménynyilvánítás része is a plakátrongálás, már ha az nem veszélyes a társadalomra, és pusztán véleménynyilvánítási szabadságukkal élnek az elkövetők. A mostani határozat viszont nem ezzel érvel, hanem egyszerűen azzal, hogy nem találták meg a vétkeseket, pedig keresték őket.

Mivel a rendőrségi tájékoztatás szerint az ismeretlen elkövető személyét nem tudták beazonosítani, és ez a jövőben sem várható, így az eljárást megszüntették.