"Ha így megy tovább, hamarosan nem lesz palesztinkérdés" - Trump döntése ellen tüntettek Budapesten

"Szabad Palesztina, szabad Jeruzsálem!"

A demonstráción mintegy 100-150 ember vett részt, palesztin és török zászlókat lengetve. A tömeg "Szabad Palesztina, szabad Jeruzsálem!", illetve "Israel is terrorist, USA is terrorist!" skandálásokkal vonult az MTA épülete elől a Szabadság térre, ahol békésen lezárult a tüntetés. 

A mai napon a világ számos nagyvárosában demonstráltak az ott élő palesztinok Donald Trump szerdán bejelentett döntése ellen, amelynek értelmében az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe,

ezzel elismerve Izrael fővárosának a hat évtizede vitatott státuszú várost.

A lépés ellen nem csak a palesztin kormány, Irán, Törökország és Szíria tiltakozott, de nemtetszését fejezte ki Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Németország és Spanyolország is. António Guterres ENSZ-főtitkár Trump bejelen­tése után kö­zölte, hogy Jeruzsálem státusának problémáját közvetlen izraeli–palesztin tárgyalásokon kell megol­dani. Még az Egyesült Államok felnőtt zsidó lakosságának harmadát, 2,2 millió embert képviselő Reformzsidó Unió is úgy nyilatkozott: elvi alapon helyeslik a döntést, de úgy vélik, hogy "ennek nem most van itt az ideje". Egyedül Milos Zeman cseh államfő üdvözölte a döntést.

Az Egyesült Államok, vagyis egy Donald Trump nevű ember épp most zúzza szét a törékeny békét

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának - jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek.

Csütörtökön a The Times of Israel felröppentette a hírt, hogy a magyar nagykövetség is Jeruzsálembe költözik, ám ezt ma cáfolták. A magyar kormány azonban - a csehekkel karöltve - megvétózta, hogy az Európai Unió országai közös nyilatkozatban ítéljék el az amerikai döntést. 

Nem költözik Jeruzsálembe a magyar nagykövetség

Marie Antoinette Sedin tagadta, hogy az izraeli magyar nagykövetség áthelyezné székhelyét Jeruzsálembe. Mint mondta az izraeli lap arra hivatkozva közölte ezt a gondolatot, hogy Magyarország blokkolta annak a közös EU-s nyilatkozatnak az aláírását, amiben elítélték volna Trump döntését.Magyarország álláspontja csupán annyi volt, hogy ne közös nyilatkozatot hozzanak, hanem minden ország külön nyilatkozzon a kérdésben.

Akiket cserben hagy a világ

A tüntetésen részt vevő dr. Juszef Kádi szerint Donapd Trump "nagyon buta döntést hozott". Az Izraelben született palesztin nemzetközi jogász emlékeztetett rá: Jeruzsálem státuszát 1967 óta nemzetközi egyezmény szabályozza, amelynek értelmében

"ehhez a városhoz nem nyúlunk, ameddig nincs róla közös megegyezés Izrael és a palesztinok között."

Ez az álláspontot eddig széles körű konszenzus övezte, amelyet megerősített az 1993-as oslói békemegállapodás is. 

Kádi úgy véli, Trump elhatározása mögött az állhat, hogy az elnököt számos oldalról egyre komolyabb bírálatok érik, sokan szélsőséges politikával vádolják, a közvetlen környezetének gyanús külföldi kapcsolatainak ügyében folytatott vizsgálatok pedig akár olyan "lavinát" is elindíthatnak, mely maga alá temeti őt.

A szorult helyzetben levő elnök így most a befolyásos Izrael-barát lobbi jóindulatát akarja mindenáron megszerezni, hogy megerősítse pozícióját. 

A jogász úgy látja, az elmúlt évek migrációs válsága negatív hatással volt a palesztin közösség iránti magyarországi szolidaritásra is. "Sajnos a magyar kormány egy kalap alá vesz minden muszlimot", így a palesztinok sorsa iránti érdeklődés érezhetően csökken - vélekedik Kádi. Hozzátette: népét egyre inkább cserben hagyják az arab világ vezetői is. 

"Trump ezt a lépést valószínűleg úgy tehette meg, hogy hozzájárulást kapott Egyiptomtól és Szaúd-Arábiától is."

 - mutat rá. Kádi szerint az arab vezetők szavakban harsányan palesztin-barátok, ám

valójában a kérdést csak arra használják fel, hogy jobb alkupozícióba kerülhessenek a nagyhatalmakkal szemben. 

"Tíz évente mindig lemondanak valamiről. 1948-ban még egész Palesztina szabadságát követelték, mára ott tartunk, hogy Jeruzsálemet is átengednék."

 - tette hozzá. 

Kádi szerint nem véletlen, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nemrégiben úgy fogalmazott: már nincs palesztin-ügy. 

"Ő sajnos jobban tudja, mint mi, hogy mit tartogat a jövő. Ha így megy tovább, lehet, hogy pár év múlva tényleg igaza lesz."