Nyomoznak a diákokat ingyen dolgoztató Fidesz-tag polgármester ügyében

Sok lehet a rovásán.

A Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármesterével kapcsolatban felmerült egyik ügy arról szól, hogy korábban intézményvezetője volt egy Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának, ám annak ellenére, hogy 2016 szeptemberében az iskola üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum, Bóta mégis az iskola összes diákjától beszedte a 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást, ami 4 millió forintos kárt jelentett.

Ezen túl a diákok arról is panaszkodtak, hogy többet dolgoznak a polgármesternek, mint amit a törvény lehetővé tenne. Az iskola elvégzéséhez szükséges gyakorlatot a tanulókkal a Nemzeti Kávézóban, az Agria Étteremben és a Szent Lőrinc cukrászdában végeztetik, melyek kivétel nélkül Bóta József tulajdonában állnak.

A diákokat ingyen dolgoztatja, a szülőket 4 millióval húzhatta le a fideszes polgármester

Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármestere korábban intézményvezetője volt a Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának. 2016 szeptemberében az iskola üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum. Bóta József azonban ezt megelőzően, augusztusban az iskola összes diákjától beszedte a 40 ezer forintos alapítványi hozzájárulást - azt a látszatot keltve, hogy az Alapítvány továbbra is az iskola fenntartója lesz.

Az is kiderült, hogy 2015 júniusában Bóta József Szihalom polgármestereként a saját testületével megszavaztatott egy 2,5 millió forintos összeget a saját cégének, a Gaszting Kft.-nek. A cégnek korábban ügyvezetője volt, ám mivel a cégvezetéstől eltiltották, már csak a tulajdonosa - az ügyvezetői feladatokat itt is felesége látja el. A pénzt azért kapta meg a cég, hogy megrendezze a Szihalmi Kemencés Napokat. A rendezvényen végül szintén az iskola diákjait dolgoztatták szakmai gyakorlat címén, de a munkáért egy forintot sem kaptak.

Mindezeken túl voltak olyan tanárok is, akik a fizetésüket várták, de hiába. A károsultak elsőnek Nyitrai Zsoltot, a Fidesz országgyűlési képviselőjét keresték meg, de ő nem tett lépéseket, így az ügyet végül a Jobbik karolta fel.

Hűtlen kezelés miatt jelentették fel a fideszes polgármestert - hiába várnak a fizetésükre a tanárok

Októberben beszámoltunk róla: többen fordultak panasszal a parlamenti pártokhoz a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakiskola tanárai, diákjai és a szülők közül is.

Bóta Józseffel az Alfahír is beszélt, de a polgármester végül letiltotta a nyilatkozatát.

A polgármester több tízmillió forintos támogatásokat is bezsebelt. Alapítványa október 10-én 19 584 476 forintot nyert el egy "Menő menzák az iskolákban" nevű pályázaton, hogy az egészséges táplálkozást népszerűsítse az egri Szent Lőrinc iskolában. Ennél is komolyabb összeg jutott a Gaszting Kft.-nek, melynek ügyvezetője Bóta József felesége, a polgármester pedig tulajdonos a cégben. A vállalkozás közel 30 millió forintot nyert el arra, hogy gyakornokokat alkalmazzon a cégben.

Tarol a pályázatokon a cégvezetéstől eltiltott fideszes polgármester

Bóta József Sándorral, Szihalom papíron független, ám Fidesz-tag polgármesterével, az országgyűlési képviselő Nyitrai Zsolt barátjával már több cikkben is foglalkoztunk. Bóta József, Szihalom független, ám Fidesz-tagsággal rendelkező polgármestere korábban intézményvezetője volt a Szent Lőrinc Alapítvány által fenntartott iskolának. 2016 szeptemberében az iskola üzemeltetését átvette az Egri Szakképzési Centrum.

A feljelentéseiről ismert Tényi István ezügyben is bejelentést tett, és az Alfahírt úgy tájékoztatta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság Heves Megyei Vizsgálati Osztálya nyomozást indított az ügyben, amihez elkezdődtek a tanúk beidézései.

Ezek szerint a polgármester most már nem csak a sajtóval, hanem a NAV-val is számolhat.