Német lap: a Jobbik középre mozdulásával a Fidesz kisodródott a szélsőjobbra

Orbán Viktor retteg a Vona pártjától, ezért nyúl antidemokratikus eszközökhöz.

A német lap hosszasan foglalkozott a Fidesz Soros-ellenes plakátkampányaival, kihangsúlyozva, hogy a nemzeti konzultációs propaganda a "nemlétező Soros-terv" ellen irányult, és a társadalom hiszterizálása olyan bizarr dolgokat produkált, mint például a Pócs János fideszes képviselő által posztolt disznóvágási kép.

A szerző kiemeli, hogy a kormány "szélsőjobboldaliság határát súroló propagandája" a magyar hétköznapok szerves részévé vált, és úgy véli:

a jövő áprilisi választások közeledtével a csak súlyosbodni fog a kormánypárt által teremtett gyűlölködő légkör.

Svájci napilap: Orbán Viktor a Jobbikot tartja fő kihívójának

A svájci Neue Zürcher Zeitung is a Jobbik-Fidesz párharccal foglalkozik mai cikkében. A napilap a nyári plakátháborútól egészen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott, antidemokratikus bírságig veszi végig az eseményeket, és kiemeli: intézkedései tükrében Orbán Viktor egyértelműen Vona Gábor pártját tartja kihívójának.

Helycsere a nagypolitikában

A hivatalosan még meg sem kezdett kampány durvulását a lap szerint az is jelzi, hogy Orbán Viktor egyre szabadabban dobálózik sértő, személyeskedő megjegyzésekkel a kulturált közéleti viták helyett:

példaként azt hozta föl, hogy a kormányfő többször is Vona Gábor Jobbik-elnök sejtetett homoszexualitására tett ízléstelen utalásokat a Parlamentben.

A cikk leszögezi, hogy a politikai palettán egyértelmű átrendeződés ment végbe:

míg Vona Gábor sikerrel bemozgott a politikai centrumba, addig Orbán Viktor pártja kisodródott a jobb szélre.

Az elemzés leszögezi: Vona 2014 óta igyekszik "mérsékelt, nemzeti-konzervatív pártot" faragni a Jobbikból, amely annak ellenére is tudatosan mozog a politikai közép felé, hogy ez "a párt radikális szárnyából heves kritikákat váltott ki".

A Deutsche Welle szerint azonban a pártelnök sikerrel tette a második legerősebb párttá a Jobbikot, és abban bízik, hogy középről több szavazatot tud nyerni, mint amennyi a szélsőjobbról esetleg átpártol a Fideszhez.

A lapnak nyilatkozva Vona úgy fogalmazott, hogy korábban szkeptikus volt a liberális demokráciával kapcsolatban, ám

Orbán olyan antidemokratikus módon alakította át Magyarországot, ami fontos leckeként szolgált ő és pártja számára.

A cikk a fideszes kézi vezérléssel működő Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott, minden eddiginél példátlanabb mértékű, 662 milliós bírság kapcsán megemlíti, hogy

"a demokrácia lebontását" most saját bőrén is érezheti a Jobbik.

A szerző a cikk végén megjegyzi:

mindeközben az ÁSZ nem volt hajlandó érdemben foglalkozni a Fidesz 2010-es plakátkampánya körüli szabálytalanságokkal.

Brutális Fidesz-bukta: sokkal olcsóbban plakátoltak a Jobbiknál, volt, amit nem is számláztak

A 24.hu birtokába került dokumentumokból kiderül: a Fidesz ugyanannál a cégnél, a Mahir Cityposternél hirdetett, ahol most a Jobbik - sokkal olcsóbban. A kormánypárt hetek óta azzal támadja a Jobbikot, hogy az ellenzéki párt Simicska Lajos zsebében van, mivel áron alul hirdet a vállalkozó felületein.