2017. 12. 20. 09:49

Matt Damon: azért van különbség a fenékcsapkodás és a nemi erőszak között, nem?

Végigsöpört a világon a Hollywoodból induló zaklatási botrány, zajlik a #metoo kampány, szinte mindenki egyöntetűen állt az ügy mellé, de sokan arra figyelmeztetnek, hogy azért nem kéne összemosni különböző fogalmakat, köztük Matt Damon is.

Az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész és forgatókönyvíró több helyen is megszólalt a témában, ezt foglalta össze a 444. Hétfőn a Business Insidernek a következőket mondta:

"Vízválasztóhoz érkeztünk, ami nagyszerű, de van egy dolog, amiről senki se beszél... hogy a férfiak döntő többsége, akikkel együtt dolgoztam, soha nem tenne ilyesmit."

Korábban az ABC-nek adott interjújában a fogalmak összemosására hívta fel a figyelmet:

"Azért van különbség aközött, ha valaki megcsapkodja a másik fenekét és a nemi erőszakolók meg a gyerekeket szexuálisan zaklatók között, nem? Mindkét viselkedéssel szemben fel kell lépnünk, és nem kérdés, hogy mindkettőt el kell törölnünk, de összemosni azért nem kéne a két dolgot, nem?"

A népbíróság szinte azonnal rárontott a színészre. Rose McGowan, Weinstein egyik áldozata keménynek tartja Damon szavait, Minni Driver, aki korábban dolgozott is együtt vele (Good Will Hunting), botfülűnek nevezte kollégáját. Alyssa Milano arra hívta fel a figyelmet, hogy a zaklatási spektrum minden eleme fájdalmas.

Érkeztek támogató hozzászólások is, főleg férfiaktól, például Allison Burnett forgatókönyvíró-rendező Damon mellé állt.