Omladozó, életveszélyes iskola - élet az Isten háta mögött

Soros György. Soros György. Soros György. Soros György.

Bár a felújításra a fenntartó, a Klebelsberg Központ már 2016-ban ígéretet tett, azóta még csak nem is pályázott ennek finanszírozására.

Az osztálytermek omladoznak, a nyílászárók régiek, a falak vizesek, penészesek, dohosak. A vizesblokk az épületen kívül, az udvaron található, az ott uralkodó állapotok nem feleltek meg a minimális higiéniai követelményeknek sem. A tornaterem életveszélyes, a tornaszoba öltöző és zuhanyzó nélkül.

Már 2016 őszén megkereste az ombudsman az iskolát fenntartó Egri Tankerületi Központot az ügyben; azt a választ kapta, megpályáztatták és elkészíttették az új és korszerű, az iskola épületéhez csatlakozó vizesblokknak, valamint a hozzá kapcsolódó szennyvízelvezetőnek a terveit. Akkor azt ígérték, az új vizesblokk 2017-ben elkészül. Ám egy évvel később, tavaly szeptemberben a tankerületi igazgató már arról számolt be az ombudsmannak, hogy mivel pályázati forrást nem sikerült találniuk, a versenyeztetés és a kivitelezési szerződés megkötése a 2017–2018-as tanév kezdetéig sajnos nem volt lehetséges; egyelőre keresik a szükséges forrás fedezetét. Ugyanakkor a régi, udvari vécé állapotán javítottak, a burkolatot és a berendezési tárgyakat kicserélték, illetve helyrehozták.

Több helyen megrongálódott az iskola tetőszerkezete is, valamint néhol beszakadt. Hasonló deformitások vannak az életveszélyessé nyilvánított tornaterem tetőszerkezetén is. Szintén akad gond a sportudvaron található bitumenes pályával: felső rétege elhasználódott, cserélni kellene a salakos pálya és a futópálya burkolatát is. A sportudvar mellett az alsó tagozatosok részére egy modern játszótér kialakítására is szükség volna; jelenleg csak régi, fából készült játékok vannak, ezek korhadtak, elavultak, és folyamatosan felújításra szorulnak.

Az iskolafolyosón a falak burkolata hullámos, illetve több helyen hiányos, a tantermek ajtajai korhadtak, szálkák és szögek állnak ki belőlük, az eredetileg üveges ajtókban sok esetben üveg helyett farostlemezek találhatók. Erősen elavult a tantermek bútorzata. Az udvaron található egy igen magas, évek óta használaton kívüli fűtőkémény, aminek lebontása – szintén pénz hiányában – nem történt meg. A több méter magas szerkezetet számos ponton le kellett zárni, mert az iskola udvarán az éjszakánként behatolók gyakran fölmásznak rá, és szándékosan rongálják. A vizsgálat idején csak az egyik kazán működött. A tagiskola vezetője szerint a környéken mindenhol felújították az iskolát, csak itt tanulnak a gyerekek hatvanas évekbeli körülmények között.

Hogy ez ne legyen elég: hiányzik a kémia, a fizika, a rajz és a technika szakos pedagógus is.