Korrupció, sikkasztás, tartozások - ezért mentek utcára a végegyháziak

Fotó: Facebook

Tegnap beszámoltunk róla, hogy csütörtök este békés demonstrációt tartottak Végegyházán, amit a település jobbikos polgármestere, Vajda Norbert hívott össze, miután a kihelyezett önkormányzati ülésen nem jelentek meg a testület tagjai. A távolmaradás oka valószínűleg az volt, hogy a lakosság a korrupciógyanús ügyekre is válaszokat várt volna a képviselőktől.

A Jobbik szombaton kiadott közleményéből kiderül, hogy a rendőri kísérettel zajló demonstráción, amin a falu lakosságának mintegy ötöde, 300 fő vett részt, miért követelték a testület több tagjának lemondását is.

Az első távolmaradó képviselő, akinek házához vonult a tömeg, Paulik Katalin, alpolgármesterként 17,2 milliós tartozást titkolt el. Később Cséfán Jánoshoz mentek, aki sikkasztás gyanújába keveredett, de eddig a lakosok többszöri kérésére sem tisztázta magát. A képviselő népharagra adott reakciójáról a polgármester Facebook-oldalán tettek közzé egy videót:

A demonstrálók tiltakoztak továbbá Király Sándor és Gyovai Csanád méltatlan képviselői magatartása ellen is, akik – képviselőtársaikkal együtt – minden évben megszavaztak 5 millió forintot annak az ADA Gondozó Nonprofit Kft-nek, amely saját és családjaik tulajdonában van. Gyovai Csanád mindemellett hat hónapig nem vett részt testületi ülésen, miközben a tiszteletdíját rendszeresen felvette.

A két említett képviselő ellen jelenleg is nyomozás folyik, ugyanis a gyanú szerint több éven keresztül számláztak olyan munkákról az önkormányzattól bérelt földeken, melyeket nem végeztek el. Ezzel – ha beigazolódik a gyanú – a végegyházi lakosoktól több millió forintot loptak el. Nem mellesleg, amióta nem ők művelhetik a földeket, megszavazták annak visszaadását, így az önkormányzat egyik bevételi forrása, a földek fele visszakerült az államhoz.

A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy a 2016-os TOP-os pályázatok felelőtlen előkészítése – ami ugyancsak a testület hanyagságára vezethető vissza – további 1 millió forintos kárt okozott az önkormányzatnak.

A Jobbik álláspontja szerint "Végegyháza képviselői közvagyont herdáltak és loptak, ezért méltatlanok tisztségük betöltésére. Lakosonként több százezer forinttal károsították meg a tisztességesen dolgozókat, és mivel a polgármester többszöri kérésére sem voltak hajlandóak lemondani, az emberek jogosan vonultak utcára, hogy így nyilvánítsák ki véleményüket.

A képviselők nem azért lettek megválasztva, hogy hazudjanak, lopjanak és csaljanak.

Elveszítették a lakosok bizalmát, vállalniuk kell a következményeket."

A demonstrációba torkolló testületi ülésen Vajda Norbert a 2018-as közmunkaprogramot szerette volna újratárgyalni, mert a testület korábbi szavazása miatt 12 lakost hagytak volna jövedelem nélkül, mit a polgármester elfogadhatatlannak tartott.

A korrupció ellen tiltakoztak Végegyházán, fideszes képviselő felesége rontott a tüntetőkre

Békés demonstrációra hívta Végegyháza lakosait Vajda Norbert jobbikos polgármester csütörtök este, miután egy kihelyezett önkormányzati ülésen nem jelentek meg a testület tagjai. A sajtóban megjelent hírek szerint a demonstráción lökdösődés alakult ki, „feltüzelt, felajzott, jobbikos háttértömeg" rugdosta az üléstől távol maradó képviselők házának kerítését.

 

A magyar női vízilabda-válogatott 17-6-ra legyőzte Új-Zéland csapatát.
A rendvédelmi terület valamennyi szakmája bajban van a rendőröktől és a tűzoltóktól a pénzügyőrökön át a büntetés-végrehajtásig.
A Magyar Közgazdasági Társaság a munkaerőpiaci helyzetről és kilátásokról rendezett konferenciát.