A korrupció ellen tiltakoztak Végegyházán, fideszes képviselő felesége rontott a tüntetőkre

A végegyháziak a jobbikos polgármester mellett állnak, aki feltárná a település korrupciós ügyeit.

Vajda Norbert polgármester szerint a képviselők azért nem mertek megjelenni a helyi művelődési házba összehívott ülésen, mert

az utóbbi időben több korrupciógyanús esetre is fényt derített, a lakosság pedig válaszokat akar kapni tőlük a felmerült kérdésekre.

Cséfán János (Fidesz-KDNP) képviselő lökdösődésről és fenyegetőzésről számolt be az MTI-nek, de az Alfahír helyi forrásai azt állítják, videófelvételekkel fogják bizonyítani, hogy

valójában a tüntetőket érte támadás.

A jobbikos polgármester erről az MTI-t is tájékoztatta, elmondta: az egyik képviselő feleségével egy tüntető összevitatkozott, Cséfán János házánál viszont a képviselő felesége rontott a demonstrálókra, és kezdett lökdösődni, egy tüntetőt az asszony a karján meg is ütött. Személyi sérülés nem történt, estére mindenki hazatért az otthonába - tette hozzá.

A rendőrség vizsgálja az eseményeket

Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta, két bejelentést kaptak csütörtök kora este Végegyházáról, a rendőrök a helyszínen meghallgatták a bejelentőket. A Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vizsgálja, hogy történt-e bűncselekmény vagy szabálysértés.

Vajda Norbert hangsúlyozta, korrupciós ügyek miatt mérgesedett el a helyzet közte és a képviselő-testület között. A művelődési házban mintegy 200-300 lakos vett részt a nyílt ülésen, amely a képviselők jelenlétének hiányában eredménytelenül zárult. Ezután hívta békés demonstrációra a résztvevőket. Elismerte, hogy elmentek az alpolgármester és a két képviselő házához, ahol a demonstrálók a testület lemondását követelték.

December közepén a képviselők 12 fővel szerették volna csökkenteni a közmunkások számát a tavalyi 32-höz képest, ami elfogadhatatlan - mondta, hozzátéve: ezt akarta csütörtökön nyilvános ülésen újratárgyalni.

Szerdán a településvezető a Facebook-oldalán hosszú bejegyzésben számolt be a végegyházi történések hátteréről. Vajda Norbert azt írta: amennyiben a képviselők nem térnek jobb belátásra, azon lesz, hogy a képviselőtestület oszlassa fel magát és legyen kiírva egy új választás.

„Arra számítottam, hogy észérvekkel és építőszándékkal, jobb irányba tudom vinni a települést, ami részben sikerült is. De, mivel a képviselő testület szembesült azzal, hogy az én személyem nem tűri el a közpénzek kijátszását, ezért bosszúból anyagi csődhelyzetbe akarják vinni Végegyházát és megakadályozni a további fejlődésének a lehetőségét. Az elmúlt pár hónapban az én előterjesztéseimmel szemben, rendszeresen olyan határozatokat hoztak, amely egyértelművé tette számomra, hogy csak egy cél vezérli őket, hogy mindent tönkre tegyenek és ezt majd később az én nyakamba varrják”

- írta a közösségi oldalán Vajda Norbert.

A jobbikos polgármester hétfőre hívott össze egy újabb nyilvános testületi ülést.