Nyíltan a fideszes jelölt mögé állt a hódmezővásárhelyi plébános

Agyrém.

Németh László esperes-plébános a hétvégén hirdeti ki útmutatását mindkét római katolikus templomban, hogy ne Márki-Zay Péter ellenzéki jelöltre szavazzanak a hívek, írta a Vásárhely24-re hivatkozva az Index.

Németh úgy nyilatkozott a lapnak, hogy

"a leghatározottabban elhatároljuk magunkat Márki-Zay Péter otromba hazugságaitól és rágalmaitól".

Az esperes-plébános "ripacskodásnak, gyenge színészi teljesítménynek" nevezte a független jelölt megnyilvánulásait, és szerinte

az Orbán-kormányt nem lehet a Rákosi- vagy a Kádár-rendszerhez hasonlítani.

"Márki-Zay nem tudja, hogy miről beszél. Soha nem élt diktatúrában"

- summázta véleményét Németh.

Hódmezővásárhelyen nem indít jelöltet a Jobbik - Márki-Zay-t tartják megfelelőnek a posztra

Sok találgatás látott már napvilágot a hódmezővásárhelyi polgármester-választásról, hogy az ellenzéki pártok indítanak-e saját jelölteket, vagy támogatják a függetlenként induló Márki-Zay Pétert. Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója szerdán sajtóközleményben erősítette meg, hogy pártja nem indít egyéni jelöltet, Márki-Zay-t pedig alkalmasnak találja a város vezetésére.

A Vásárhely24 azt írja, hogy a római katolikus hívek folyamatosan érdeklődnek a városi plébánián: "mindenki szeretné tudni, ki ez a fiatalember, aki ilyen merészen és dölyfösen nyilatkozik televízióknak és különböző híroldalaknak".

Márki-Zay bemutatkozó sajtótájékoztatóját a Szent István Király Plébánia elé szervezte, és többször leszögezte: katolikus vallású, amivel a lap szerint "tudatosan belekeverve kampányába saját egyházát".

"Márki-Zay politikai vitorláját egyházi hátszéllel próbálja dagasztani. A híveknek azonban mi azt ajánljuk, a volt alpolgármestert, Hegedűs Zoltánt támogassák"

- nyilatkozta Németh László, aki ezek szerint nem akarta észrevenni, hogy állásfoglalásával épp ő adott "egyházi szellőt" a fideszes vitorláknak, ezzel pedig akarva-akaratlanul is azonossá vált azzal a rosszindulatú sztereotípiával, amivel a Márki-Zay által hivatkozott diktatúrák szellemi örökösei már az első Orbán-kormány óta riogatták/hergelték híveiket:

a szószékről nyíltan a Fidesz mellett prédikáló keresztény pap figurájával.

Tényleg sajnálatos, hogy ilyen mélyre vitte a közélet színvonalát a mostani hatalom, az pedig még sajnálatosabb, hogy ehhez egyes egyházi személyiségek hajlandók statisztálni.

Frissítés: Reagált a független jelölt

Az alábbi cikkben olvasható Márki-Zay reakciója:

Válaszolt a vásárhelyi független jelölt a Fidesz mellett politizáló plébánosnak

Márki-Zay a közösségi oldalán tett közzé felhívást, melyben eképp buzdítja támogatóit:"Az egyház tisztasága és keresztény értékeink melletti kiállás jegyében arra kérem az engem és családomat tisztelő és szerető katolikus testvéreimet, hogy velem együtt legyenek jelen a Szent István király plébánia vasárnapi 9h30-as szentmiséjén, és együtt imádkozzunk a megbékélésért, az egyház egységéért."