Kínos: feketemunkás a fideszes politikus cégében

A Szatmáry Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. december közepén került fel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára.

A családi vállalkozás zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozik, Budapesten hat telephelyen árulnak, köztük két metróállomásnál, a Stadionoknál és Kőbánya-Kispesten. Az előbbi üzletet látogatták meg próbavásárló adóellenőrök vagy munkaellenőrök nyáron, és lebukott az egyik alkalmazott.

A lap Szatmáry Kristóftól megtudta, hogy - szerint - "merő figyelmetlenség történt, és a könyvelőjük a hibás, mert elfelejtette időben bejelenteni az ellenőrzés előtt pár nappal felvett új munkatársat". A könyvelő az informatikai rendszerükben fellépő problémával indokolta problémát a 24.hu-nak, és hozzátette, hogy „megbízónk irányába a sajnálatos hibát és felelősségünket az ügyben elismertük”.

Könnyen lehet, hogy valóban így volt, mindenesetre bárkivel beszélt a portál, aki ismeri a hasonló ellenőrzéseket, azt mondta: az esetek legnagyobb részében azzal próbál védekezni a lebukott cég, hogy pár napja állt be dolgozni az új alkalmazott, és elfelejtették őt lejelenteni. 

Szatmáry szerint kifizették a bírságot, de azt nem árulta el, mekkora összeg volt. A törvény legfeljebb egymillió forinttal engedi büntetni megbukott alkalmazottanként az ügyeskedő céget, és az üzletet az adóhatóság akár 12 nyitva tartási napra be is zárathatja.

Így vagy úgy, azért kellemetlen felkerülni a feketemunkásokat alkalmazók szégyenlistájára, különösen, ha kormányzati ember cégéről van szó. Mint ismert, Szatmáry Kristóf a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos 2014 óta, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen dolgozik. A Fidesz országgyűlési képviselője 2006 óta.

Ez persze semmiség, olvassa el ezt is:

Modern rabszolgaság: a fideszes uram-bátyám világ egy áldozat szemével

Bodnár Sándornak (65) hét éven keresztül fogalma sem volt arról, hogy egy gyógyszertárat üzemeltető cég alkalmazottja. Miközben ő Rizsák M. tanyáján élt és dolgozott Érpatakon, addig papíron egy nyírbogáti cégnél, Rizsák M. fiának, Rizsák Róbertnek a Kft.-jében volt bejelentve.