2018. 02. 12. 11:37

Itt a videó, amikor Tiborczot még csak úgy mutatták be, mint Orbán Ráhel barátját

Azóta már persze családtag, azaz a barátunk lett.

Tiborcz István 2018 elejére már nemzetközi hírnévre tett szert, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) korábbi cége, az Elios Zrt. esetében nemcsak törvénytelenségeket állapított meg, hanem még a bűnszervezet gyanúja is felmerült.

Na, de Tiborcz István sem született egyből milliárdos NER-lovagnak.

Ahhoz, hogy Orbán Viktor családtagnak tekintse, egy-két dolgot azért el kellett végeznie.

Az 1986-ban született Tiborczról azt még a wikipédia is tudja, hogy 2009 tavaszán négy vállalkozást alapított barátjával, Erdei Bálinttal (aki az MKB Bank akkori vezetőjének, Erdei Tamásnak volt a fia): ES Water, ES Gas, ES Audit és ES Light. A négy vállalkozás 2009 őszén beolvadt a 2009 nyarán alapított ES Holding Zrt-be.

Az elkövetkező hónapokban csend volt az ES Holding körül, és arról sem volt túl sok embernek fogalma, ki az a fiatal jogász a cég élén, és kinek is udvarolgat, hova is tart.

Aztán 2010. április 26-án a Fidesz megnyerte a választásokat. A győzelmi buliról az Index készített egy kis összefoglalót, amelyben aztán az örömittas Orbán-fanok egyike egy kis süteménnyel kedveskedett a nagy nap alkalmából magának Orbán Viktornak. A logisztikát Orbán Ráhel barátjára bízták, mert ő eljuttatja a családnak, tutira.

Az Index videójának leírása 8 év távlatából visszanézve bájos:

"az elbaltázott első forduló után végre tombolhattak a Fidesz szimpatizánsai a Vörösmarty téren. A süntortát Orbán Ráhel pasija vette át."

Tiborcz megjelenésével egy ideig még nem tudtak mit kezdeni az újságírók. A 2011 nyarán még hírportálnak tekinthető origo.hu például így írt arról a ma már történelmi pillanatról, amikor a Fidesz mögött álló gazdasági kör kiemelte Tiborczékat.

"Az E-OS 2010. május 25-i (egy hónappal a sütis akció után - aszerk.) közgyűlésén fogadták el azt a határozatot, amelynek értelmében a cég tulajdonrészt vásárol az ES Holding nevű társaságban, és ekkor egyben eldöntötték azt is, hogy a Baji (István – aszerk.) által vezetett E-OS érdekeltségébe került cég felveszi az E-OS Innovatív nevet.

Az nem világos, hogy miért éppen ezt a céget vásárolta meg a terjeszkedni kívánó E-OS, az ES Holding ugyanis nem mutatott fel vonzó pénzügyi teljesítményt, és nem rendelkezett komolyabb referenciákkal sem. A cégnek két kft. volt a tulajdonosa, az egyiknek a golfozóként, ingatlanbefektetőként és az MKB Bankot vezető Erdei Tamás fiaként ismert Erdei Bálint a vezetője, a másiknak pedig a nála fiatalabb, húszas éveiben járó Tiborcz István volt az ügyvezetője az alapítás idején. Mindketten ott ülnek jelenleg is az E-OS Innovatív igazgatóságában, bár az általunk megkérdezett, évek óta energetikával foglalkozó üzletemberek és szakértők mind azt mondták, hogy egyikőjük nevét sem hallották még a szakmában. "Ifjú titánok, az energetikában látják a jövőt" - jellemezte a két fiatalembert egy, az E-OS csoporttal korábban üzleti kapcsolatban álló forrás."

Pedig addigra az E-OS 2010-ben már megkötötte első közvilágításra szóló szerződését (721 millió forint értékben) a Lázár János által vezetett Hódmezővásárhellyel.

El kellett még egy kis időnek telnie ahhoz, hogy a szombathelyi születésű Tiborczról mindenki számára kiderüljön, hogy már barátnak számít. (Bátyja, Péter, a Fejér megyei közgyűlés fideszes alelnöke, illetve a párt bicskei önkormányzati képviselője volt 2006 és 2010 között, majd a kormányváltás után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikai tanácsadója lett. Nővére, Eszter pedig azzal került 2012-ben a hírekbe, hogy a földbérleti pályázatok eredményeként Bicske és Csapdi környékén elnyert 157 hektár szántót, vagyis ő rendelkezett a Fejér megyei bérletek 4.1 százaléka fölött).

A történet azóta már ismert, 2013. szeptember 6-án Tiborcz István és Orbán Ráhel összeházasodtak, családtag lett a korábbi sütis fiúból.

(A videóban emléket állítunk Mike Newell remekének, a Donnie Brasco című filmnek).