Politikai terror az óriásplakát-piacon: nem hagyják hirdetni az ellenzéket

A plakáttulajdonosok nem akarnak maguknak bajt.

A napilap több ellenzéki párt közlésére hivatkozva arról ír, hogy az óriásplakátok tulajdonosai általában két ürüggyel dobják vissza a politikai hirdetésekre vonatkozó igényeket:

  • vagy azt mondják, hogy idén nem kívánnak ilyeneket kihelyezni,
  • vagy közlik az érdeklődő szervezetekkel, hogy a helyeket már lefoglalták.

Több politikai szervezettel megesett, hogy már túl voltak a szóbeli megállapodáson, írásban azonban már elutasították őket, ami egyértelműen arra utal, hogy a tulajdonosokkal valaki éreztette:

nem kellene teret engedni olyan politikai véleménynek, ami nem a kormány szája íze szerint való, mert mondjuk könnyen utána nyúlhat a cégnek a NAV.

Eközben a hazai órásplakát-piac legnagyobb szereplőjének, a francia JCDecaux-nak a felületein egymást váltják a Fidesz-propaganda Soros Györgyöt démonizáló és az ellenzék egészét egy kalap alá vevő, félrevezető darabjai.

A lap emlékeztet: a Fidesz jelenleg épp a saját, a Jobbik ellehetetlenítését célzó plakáttörvényét megszegve, jóval a piaci ár alatt, 154 millió forintból folytat kormánykommunikációnak maszkírozott pártpropagandát a Mészáros Lőrinc és Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Odex Outdoor Expert Kft. révén.

Aki másnak vermet ás...

Az Odex Outdoor Expert szerint betartották a törvényi előírásokat a Fidesszel kötött szerződésnél.

A cég a Híradó.hu-val közölte: szigorú törvényi előírások alapján a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A 24.hu leleplező cikkére reagálva azt írták:

"szándékosan félremagyarázzák" a listaárat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ami a Jobbik esetében vélelmezett szabálytalanságok kapcsán rendkívüli szigort és gyorsaságot mutatott, most egészen átlátszó módon rázta le magáról a felelősséget, mint kutya a vizet:

Horváth Bálint, az intézmény kommunikációs igazgatója ugyanis a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy a Fideszt legközelebb csak az idei esztendő második félévében fogják ellenőrizni, mert ez akkorra van időzítve, soron kívüli ellenőrzést pedig ők nem folytatnak, még akkor sem, ha esetleg nyílt szabálytalanságra derül fény.

Emlékezzünk, a Jobbik esetében nem volt gond, hogy el kellett térni az előzetes menetrendtől, és a 2015-2016-os költségvetésük mellett a 2017-et is vizsgálja az ÁSZ.

A Magyar Nemzetnek a Jobbik úgy reagált:

amit a Fidesznek szabad, azért őket büntetik, szerintük ennek alapján kettős mércéről, balkáni állapotokról, hatalommal való visszaélésről és pártállalmi rendszerről beszélhetünk.

A trükkös Fidesz 2017-es áron vett 2018-ban plakátokat

A 24.hu szúrta ki, hogy a Fidesz kerítésbontós plakátjaival nincs minden rendben. Ugyanis bár feltöltötték a kormányhivatal honlapját a vonatkozó szerződéseket, a Kubatov Gábor által aláírt dokumentum még a 2017-es árakkal számolt, miközben a plakátoknak helyet biztosító cég 2018. január 1-én megemelte a listaárat.