Nem hagyjuk! – ígérik az aranyparti magánkikötő ellen tiltakozók

"Hajójával saját ingatlana előtt köthet ki" - így a csábítás, de pont ezt nem akarják a szörfösök és strandolók.

Ötödször is fellebbezett a siófoki Aranypart elé magán jachtkikötő építését tervező lakóparkos befektető. A strandjukat féltő tiltakozók áprilisban parti pikniken mutatnák meg: nem hagyják!

Ahogyan korábban megírtuk, egy közvetlen a Balaton-partra épült luxus lakóparkhoz akarnak száz jachtot befogadó vitorláskikötőt építeni, a lakásokat is úgy hirdetik, hogy "olyan kikötő, ahol hajójával saját ingatlana előtt köthet ki, nem sok van".

A környezetvédelmi szakhatóság nemrég elutasította a vitorláskikötő engedélyezési kérelmét, ám azóta megszületett az elmúlt évek ötödik fellebbezése is az ügyben, ahogyan erről a Facebookon létrejött Szabadstrand Megóvó Baráti Kör tájékoztatta tiltakozó tagjait.

Fenntartható Balatont követelő petíciójukat már 1800-an írták alá.

Úgy tudják, másodfokon a Pest megyei környezetvédelmi hatóság dönt a magán vitorláskikötő létesítéséről. Az első fokon eljáró Veszprém megyei ezt írta elutasító indoklásában:

"Táj- és természetvédelmi szempontból a tevékenység környezetvédelmi engedélyezését kizáró ok merült fel, így a tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható."

Áprilisban parti pikniken mutatják meg, hogy nem hagyják magukat – írja közösségi oldalán a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör.

"A környezetvédelmi hatóság az ügyfelek számtalan beadványa és a lakosság leveleinek köszönhetően az alábbi indokokat találta a kérelem elutasítására:

  1. a kikötő zavarná a strandolókat,
  2. balesetveszélyes lenne a sportolókra nézve (kite- és szélszörf),
  3. a kikötő nem illeszthető be a balatoni kultúrtájba,

valamint látványvesztést okozna egy népszerű közösségi helyen"

- írják a tiltakozók.

S felhívják a figyelmet:

a parlament várhatóan a jövő héten szavaz a Balaton-törvényhez érkezett módosítási javaslatokról.

A törvénytervezet szerint továbbra is valamennyi településen a parthossz legalább 30 százalékát kell biztosítani közhasználatú parti sétány számára, a korábbi 5 helyett 10 méter szélességben. Ugyancsak e tervezet szerint új kikötőhelyeket jelölhetnének ki az önkormányzatok, míg másokat megszüntethetnének.

Siófokon az érintett aranyparti (szabadifürdői) partszakasz kikötő létesítésére kijelölt terület, de csak egy 60 méter széles sáv van kijelölve erre a strand mellett, ezzel szemben a legutóbb benyújtott terveken szereplő kikötő ennél 83 méterrel szélesebb.

A tiltakozók a "Fenntartható Balatont" című petíciójukkal azt szeretnék elérni, hogy "a Balatont érzékeny, természeti rendszerként egységként, kimeríthető erőforrásként kezeljék! Siófok-Szabadifürdő területén a tómederben magánsziget létrehozására lehetőség, az új Balaton törvény és a kapcsolódó kormányrendeletek, alapján ne legyen! A strand valóban strand maradjon! A kisgyerekes családok, szörfösök, SUP-osok, kajakosok és horgászok kedvelt partszakasza, paradicsoma továbbra is mindenki számára korlátlanul elérhető maradjon, a közcélt szolgálva, ellentétben kizárólag néhány tucat ember személyes, spekulatív üzleti érdekeivel".