Sokkal több orosz katona lehet Szíriában, mint amennyit Moszkva elismer

Árulkodó sebesültek.

A hírügynökség forrásai azt állítják, hogy az Egyesült Államok által támogatott kormányellenes erőkkel folytatott küzdelemben nagyjából 80-100 orosz katona meghalt, közel 200 pedig megsebesült a múlt héten. Ezek a fegyveresek nem az orosz reguláris erők tagjai, hanem magánhadseregek zsoldosai. Valamilyen kapcsolatot viszont ápolhatnak Moszkvával, mert a sérülteket speciális katonai teherszállító gépekkel vitték az orosz fővárosba és a szentpétervári katonai kórházakba, összesen négy különböző intézménybe.

A hivatalos orosz források öt orosz állampolgárságú civil halottról beszélnek, akik február 7-én vesztették életüket Deir ez-Zórnál. Marija Zaharova külügy kormányszóvivő annyit tett hozzá, hogy nem volt közük a reguláris fegyveres erőkhöz. Zaharova szerint csak Oroszország ellenfelei beszélnek 80-100 áldozatról. A Reuters kereste az orosz védelmi minisztériumot az információkkal kapcsolatban, de nem kaptak választ.

Az orosz kormány álláspontja szerint a katonai jelenlétük kimerül a légierő, a haditengerészeti bázis, a kiképzők és a különleges erők csapatában. Ha viszont több bakancsot akarnak a terepen, ideális lehet a katonai vállalkozások alkalmazása.

Wagner-csoport

A kórházi dolgozók és a zsoldosokat ismerő források egyöntetűen állítják, hogy a Kreml hazudik a Szíriában tevékenységet folytató orosz állampolgárságú katonák létszámával kapcsolatban. Azt sem lehet mondani, hogy az orosz katonai vezetés ne tudna róluk, mert a források szerint egyenesen az orosz hadseregtől kapják az utasításokat és Bassár el-Aszad oldalán harcolnak. A News itt hosszabban is írt róluk.

Egy orvos, aki az egyik moszkvai katonai kórházban dolgozik, részt vett a Szíriából evakuáltak kezelésében. Elmondása szerint szombat este több mint 50 ilyen katonát vittek hozzájuk, 30 százalékukat súlyos sebesüléssel.

Valószínűleg a Wagner-csoport alkalmazásában álló zsoldosokról van szó, akik Szíria mellett Kelet-Ukrajnában is jelen vannak. A csoport alapítója Dimitrij Utkin, róla azt érdemes tudni, hogy az orosz hadsereg ezredese volt, állandó vendég Vlagyimir Putyin bankettjein és az Egyesült Államok vele szemben is szankciókat alkalmaz.

Ez a felállás mindkettő fél számára előnyös, a Wagnernek simán megéri a kormányzati együttműködés, míg a Kreml katonákat küldhet a világ bármely pontjára anélkül, hogy magyarázkodnia kelljen miatta, vagy diplomáciai botrány törne ki. A csoport zsoldosainak zöme volt hivatásos katona, de nem csak oroszok, hanem ukránok és szerbek is vannak köztük.

Nem kamu

Yevgeny Shabayev, egy kozákokból álló paramilitáris szervezet vezetője kapcsolatban áll orosz katonai vállalkozásokkal, elmondta, hogy szerdán Moszkva külvárosában, a védelmi minisztérium központi kórházában meglátogatta a Szíriában megsebesült ismerőseit.

Neki arról számoltak be a sérült katonák, hogy a Deir ez-Zór környékén zajló csatában 550 embert számlált az orosz zsoldossereg, két egységben. Egy Wagnerhez köthető forrás szerint több mint 80 orosz zsoldost megöltek a harcban.

Shabayev részleteket is elárult. A zsoldosok valószínűleg nem a megszokott, kevésbé jól felszerelt lázadókkal kerültek harcérintkezésbe, hanem az Egyesült Államok légiereje által támogatott egységekkel, amelyek erős fegyverzettel bírtak. Az orosz reguláris erők a protokollnak megfelelően kaphattak figyelmeztetést, hogy amerikai katonák vannak a környéken, de nem biztos, hogy ez az információ eljutott a zsoldosokig. Állítólag amerikai Apache helikopterek is részt vettek az összecsapásban, ennek is köszönhető az áldozatok magas száma.

A Reuters kereste a fent említett intézmény mellett a Krasnogorsk, Vishnevskij és Burdenko kórházakat, valamint a Szentpétervári Katonaorvosi Akadémiát, de tagadták a névtelen források információit.

(fotó: Vlagyimir Putyin Szíriában, a Hmeimim-i légibázison, ahol orosz erők is állomásoznak)