Ismét elszaporodtak a kamupártok - egy körzetben 46-an indulnak

Na, kinek is jó ez? Igen, a Fidesznek.

Tucatnyi, de könnyen lehet, hogy még annál is több név közül kell választaniuk az egyéni képviselőjelölti szavazólapon. Nagy valószínűséggel emberek tíz-, illetve százezrei találkoznak majd ezzel a jelenséggel az április 8-i választáson - írja a Magyar Nemzet. Hétfő délután négy óra volt a határidő, amíg az indulni szándékozóknak le kellett adniuk a választókörzetükből 500 érvényes ajánlást ahhoz, hogy hivatalosan is jelöltté válhassanak. Nyugodtan kijelenthető, hogy még az utolsó órákban is dömpingszerűen érkeztek be ezek az ívek a választási irodákhoz, a honlapjukon elérhető adatok szerint egymást érik a teljes ismeretlenségből hirtelen előbukkanó pártok jelöltjei.

A Jobbik korábban már javasolta a rendrakást, természetesen a Fidesznek nem érdeke ez.

A hajdúszoboszlói körzet volt a „legnépszerűbb”, ott ugyanis 46 ember adott le ajánlóíveket, többségük valamilyen párt színeiben. Csak néhány példa: elindulna az Elégedett Magyarországért Mozgalom, a Nemzetegyesítő Mozgalom vagy éppen a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt embere is. Hasonlóan nagy volt az aktivitás Csepelen, ahol 37-en jelentkeztek be, Sátoraljaújhelyen 39-en, Salgótarjánban 38-an, de Orosházán is 37-en állnának rajtvonalhoz. Összességében kéttucatnyi olyan választókörzet van országszerte, ahol 30 vagy annál is több párt- vagy független jelölt gyűjtött aláírásokat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindannyian rajta is lesznek a szavazólapon, arra ugyanis csak azok kerülnek fel, akiknek valóban megvan az ötszáz érvényes aláírásuk. Az ajánlások hitelesítése még gőzerővel zajlik, vagyis csak a következő napokban válik véglegessé, hogy kinek a neve mellé lehet majd behúzni az ikszet. Az mindenesetre világosan látszik, hogy meglepően sok politikai ambíció van az eddig lényegében magukról életjelet sem adó formációknál. Pedig ez egyáltalán nem kockázatmentes: annak a jelöltnek ugyanis, aki nem ér el két százalékot a választáson, a helyi kampányára az államtól kapott egymillió forintot vissza kell fizetnie. Az összes jelölt – vagyis az egyéni választókerületben és az országos listán indulók – száma 3233. 

Érdekes módon pont azokban a körzetekben szaporodtak el ezek a "pártok", amelyeket billegőnek, vagyis egyáltalán nem lefutottnak tartanak...