Nem tudja, ki verheti meg a fideszes jelöltet az ön választókerületében? Ez az oldal megmondja

Nem jósol, hanem kiszámolja a legesélyesebb ellenzéki jelölteket.

Azt írták: 

az interaktív, közérthető információbázist az Intézet munkatársai úgy alakították ki, hogy azt minden választó egyszerűen használni tudja.

A térképek és az ábrák a Magyar Nemzet és az Iránytű Intézet együttműködésében végzett választókerületi közvélemény-kutatások adatait mutatják, de abba a közelmúltban, a Közös Ország Mozgalom megbízásából készült méréseket, valamint a jövőben más kutatóintézetek által készített választókerületi méréseket is fel fogják használni.

Az április 8-ai választás legnagyobb kérdése, a kormány maradása, vagy leváltása leginkább az egyéni választókerületekben fog eldőlni.

Az Iránytű szerint a kireszavazzunk.hu ahhoz nyújt segítséget, hogy

„a tudatos, vagy taktikai szavazók az egyes választókerületek egyéni jelöltjeinek támogatottságának függvényében hozhassák meg felelős döntésüket”.

 

Taktikai szavazásnak azt tekintjük, amikor a választó nem a számára legszimpatikusabb jelöltet, vagy nem a számára legszimpatikusabb párt jelöltjét választja, hanem szavazatával a választókerület megnyerésére legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaz. A kérdés egyszerűnek tűnik, de a választ nem olyan egyszerű megtalálni arra, hogy helyben ki számít a Fidesz-KDNP kihívójának. A kormányváltást preferáló választók megfontolt döntése számos választókerületben az ellenzéki jelöltet juttathatta volna 2014-ben is a parlamentbe és juttathatja április 8-án is mandátumhoz. A kormányváltást sürgető választópolgárok számára taktikai megfontolásból a szavazatmegosztás a legkifizetődőbb döntés, hiszen míg pártpreferenciájukat kifejezhetik pártlistás szavazatuk révén, addig a legesélyesebb ellenzéki jelöltre leadott egyéni vokssal megakadályozhatják a Fidesz-KDNP egyéni jelöltjének mandátumszerzését.

Az Iránytű Intézet mindegyik választókerületet minimum 500, maximum 1000 fős mintán mérte, mintegy 15 perces medián idejű kérdőívvel dolgoztak, a választókerület felnőtt népességét nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, valamint települések tekintetében reprezentáló mintákkal.

A mintavételezés alapjául a KSH adatbázisaiból elérhető népszámlálási, illetve továbbszámított adatok, illetve a Nemzeti Választási Iroda választásra jogosultak számára vonatkozó számai szolgálnak.

„Az adatfelvételt CATI-módszerrel (Computer Assisted Telephone Interview) végeztük. A kutatások a helyi problémákra, képviselőjelöltek ismertségére, megítélésére, a pártok közötti erőviszonyokra, az egyes szavazótáborok sajátosságaira fókuszált”

– tájékoztatott az Iránytű.

Az Intézet azt ígéri, hogy a kireszavazzunk.hu oldalán az adatokat és tudástárat rendszeresen frissítik majd, újabb és újabb választókerületeket fognak megmérni ismételten.