Apokaliptikus migránsozás, programtalanság, antiszemita felhangok - Így látta a világsajtó Orbán beszédét

Egy fokkal megint kínosabb lett, hogy ő a miniszterelnök.

A brit The Guardian cikkében kiemelte, hogy

Orbán teljes beszédét a migráció témájának szentelte, az ország jövőjével kapcsolatban azonban nem mondott semmit és politikai programot sem vázolt föl.

Ehelyett a szerző szerint szélsőjobboldali, valamint - Soros György kapcsán - antiszemita felhangokkal tűzdelt monológjában próbálta összemosni a magyar történelmi múlt dicsőséges eseményeit a mai helyzettel és "egzisztenciális ütközetnek" állította be az április 8-ai választást. A lap a Békemenet felbuszoztatott résztvevőitől is közölt néhány véleményt, melyekből világosan látszik, hogy a Fidesz híveit kizárólag a migráció témája érdekli, és rettegnek a bevándorlóktól.

A The New York Times és a The Washington Post az Associated Press nyomán Orbán Viktor Nyugat-Európáról festett apokaliptikus vízióit emelte ki összeállításában. Az amerikai lapok felidézték, hogy a magyar miniszterelnök a szüntelen migránsozással már Zeid Ra'ad Al Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosának haragját is magára vonta: a tisztviselő idegengyűlölőnek, rasszistának és zsarnoknak nevezte a kormányfőt, retorikáját pedig "téveszmésként" jellemezte.

Ezek a cikkek is rámutattak, hogy Orbán Viktor kizárólag a migránsellenességre alapozza politikáját, rövid beszéde pedig csak a félelem további fokozására szolgált, más perspektíva nem volt kiolvasható belőle.

Az összefoglalók az ellenzéknek szánt fenyegetésre is utaltak, kiemelve, hogy a miniszterelnök próbálja külföldről irányítottként beállítani a Fidesz kihívóit.

Természetesen az osztrák sajtó figyelmét sem kerülte el a március 15-ei Orbán-beszéd.

A Der Standard konzekvensen "radikális jobboldaliként" hivatkozott a kormányfőre, a Békemenetről pedig azt írta, hogy a rendezvény az április 8-ai választások előtti erődemonstráció volt.

A cikk röviden arra is kitért, hogy azok a bevándorlók, akik Magyarországra érkeztek, szinte azonnal tovább is mentek nyugatra.

A szintén osztrák Kurier szintén kiemelte, hogy a Fidesz "semmi pénzt nem sajnálva" buszoztatott embereket a rendezvényre vidékről, sőt még Lengyelországból is.

A Die Welt német napilap szélesebb látószögben foglalkozott az ünnepi beszéddel és az áprilisi választással. A szerző úgy fogalmazott, hogy a politikai kampány kezd hollywoodi filmprodukció jelleget ölteni, ahol a kormánymédiában Soros György játssza Darth Vader szerepét, miközben az ellenzéki média Semjén Zsolt helikopteres vadászatairól és a Kósa Lajos által kezelt 1350 milliárd forintról cikkezik.

A szerző szerint a Fideszt hatalmas meglepetésként érte, hogy "utcahosszal" kikapott a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, ami csak tovább fokozta a kormánypárt idegességét, ezért volt szükség egy újabb Békemenetre. A cikk idéz egy móri férfit, akinek véleményéből jól leszűrhetők a Fidesz-tábor - minden bevándorló-veszélyt felülmúló - valódi félelmei:

"Aggódunk. Sok barátunk és ismerősünk fordult el Orbán Viktortól."

A Welt cikke a Jobbik rendezvényével is foglalkozott, és Vona Gábort is idézték, aki leszögezte:

egyetlen másik párt javára sem lépnek vissza a párt jelöltjei, mert a szavazóik többsége ezt nem támogatná.

"A mi szimpatizánsaink jobboldali érzelműek, ilyen esetben sokan inkább a Fideszre voksolnának"

- válaszolta a pártelnök arra a kérdésre, hogy elállnának-e az indulástól a baloldali jelöltek javára.

Haynau a Kossuth téren

Hétfőn azt írtam: még senki sem mutatta meg olyan tökéletesen, miről döntünk áprilisban, mint a Fico védelmére kelt Orbán. Nem hittem volna, hogy három napnak kell csak eltelnie, hogy még világosabb útmutatást kapjunk - ugyanonnan. Orbán Viktor mai ünnepi beszédében egy apokaliptikus küzdelem sötéten örvénylő vízióját hallucinálta, amelyben álarcot viselő, fondorlatos, a nemzet vesztére törő erőkkel kell harcba szállni.