Állampárti módszerekkel próbál kampánytevékenységre beszervezni a Fidesz - papokat és "prolikat" listáztak

A Kubatov-lista részletesebb, mint gondoltuk volna. 

A Hír TV-online birtokába jutott egy olyan, vélhetően a 2014-es kampány során használt dokumentum, amelyen azoknak a soproni személyek a neve szerepel, akiket a Fidesz valamilyen módon kampánytevékenységre kívánt beszervezni. A nevek mellett részletes információk találhatók arra vonatkozóan, hogy ezek az emberek mennyire lojálisak a párthoz, milyen kapcsolati rendszerei vannak és miért járna haszonnal, ha szolgálataikat a pártnak ajánlanák.

Az egyházi méltóságok, büfések, tanáremberek, háziorvosok, vagy a sarkon álldogáló hajléktalan jellemrajzának megfogalmazása sok esetben lenéző, arrogáns, látszik, hogy nem az emberi értéket, csupán a remélt hasznot látták bennük a lista készítői.

A dokumentumból kirajzolódik, hogy a párt indirekt módon próbálta megkeresni a véleményvezérnek titulált személyeket, a bizalmukba kívántak férkőzni, majd rávenni őket, hogy maguktól terjesszék a fideszes üzeneteket.

A HírTV azt írja, hogy ez érintettek, akiket sikerült beszervezni vélhetően nem részesültek ellentételezésben.

A portál szemezgetett a lista legérdekesebb jellemrajzaiból is:

  • Sopron egyik vezető egyházi méltósága például nagyon kedves ember, de a fiatalokkal nem ért szót, „ajánlkozó beszélgetésben lehet megnyerni suttogó támogatásra”.
  • A 30-as „réteget” kívánta megnyerni a Fidesz a Strokes zenekarral, azzal a módszerrel, hogy „zenei fellépések ügyéből kiindulva” keres(ték)ik fel őket.
  • Az idősekhez az egyik idősek otthona szakmai vezetőjén keresztül vezet az út, derül ki a dokumentumból. F. Éva a Fidesz szerint „hathat a bentlakókra, mert sok emberrel találkozik”, de a beszervezésnél ne legyen ott F. Gyula – „már rég elváltak”.
  • Pénzes, befolyásos emberekkel találkozik a helyi lelkész, esperes, bár az a baj vele, hogy nem eléggé fideszes, így „ne a politika, hanem a közös ügyek legyen a középpontban”, olvasható a listán.
  • Az egyik helyi iskola lelkésze sem lehetett egyszerű eset. Itt a Fidesz a hazugságoktól sem riadt vissza, „véletlenül kell találkoznotok. Politikát utálja. Be kell bizonyítsd neki, hogy jó fej vagy. Az irodalom a szenvedélye. (…) Kellenél neki valamit csinálni: vendég legyél hittanon önkéntesség értéke témában”.
  • A listát olvasva világos, hogy a Fidesz minden társadalmi réteget tudatosan céloz meg, az értelmiségiek mellett fontos számukra az „átlag ember” is, hiszen rajta keresztül is el lehet érni sok potenciális szavazót. Jó példa erre a soproni sírásó, „aki sok emberrel társalog, az egyszerűbb rétegből is”, bár megjegyzik: „vigyázni vele, mert annál okosabb, mint aminek látszik először”.
  • Egészen furcsa az „állandó ácsorgó ember a Templom utcában”, ő „a proli réteg egyik fő alakja, aki sokakkal beszélget. Nem mindegy, hogy mit terjeszt. A Cs. Máté embere. Figyeli az épületeit”.

A HírTV felkeresett több, listán szereplő személyt is, akik nem szívesen nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban. A városplébános egy kissé zavaros beszélgetés végén Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Fidesznek sikerült-e őt beszerveznie a kampányba, a listán "nagy fideszesként" szereplő büfés, azonban tagadta, hogy kapcsolatba léptek volna vele a párt emberei.

Havasi Bertalant és Kubatov Gábort hiába kérdezték a listával kapcsolatban, válasz egyikőjüktől sem érkezett.

Orbán Viktor rendszere valóban egyre inkább a szocialista időkre emlékeztet, hiszen hasonló módszerekkel az egykori állampárt dolgozott, és a fenti lista felépítését is láthatta már, aki olvasott régi állambiztonságis aktákat.

Orbán Viktornál senki sem indokolja meg tökéletesebben, hogy Orbán Viktor miért bolsevik

Nem egyszer leírtam - és ezzel nem találtam fel a spanyolviaszt, mert mások is megtették már - hogy a Fidesz mára bolsevik párttá vált. Szerintem elég jól megindokoltam, miért érzem így, de a helyzet az, hogy a kanyarban se vagyok ahhoz a tökéletes okfejtéshez képest, amit maga Orbán Viktor mondott el - 12 évvel ezelőtt. 

A Jobbik soproni országgyűlési képviselőjelöltje, dr. Brenner Koloman szerint "ez a kommunista III/III-as besúgórendszert idéző dokumentum is leleplezi az egypárti rendszert kiépítő Fidesz törvényellenes és gyalázatos eszközeit."

Közleményben szólította fel Barcza Attilát, a Fidesz soproni jelöltjét, hogy tisztázza magát, "ajánlásgyűjtése a Kuvatov-listák törvényellenes használatával folyt-e, illetve, volt-e tudomása erről az 1990 óta Magyarországon nem látott nyilvános formában történt példátlan esetről."

Továbbá arra kérte az egyházak soproni és országos vezetőit, hogy "ítéljék el és legyen következménye az álkeresztény Fidesz botrányos listázásának."  Hozzátette: "Április nyolcadikán a soproni régió polgárai véleményt mondhatnak azokról, akik listákba foglalták a legtöbb embert, és azóta is zaklatják és félelemben tartják őket."