Amerikai portál célkeresztjében Habony Árpád és a fideszes fake news-birodalom

Példátlan fideszes médiatúlsúlyról és piszkos módszerekről cikkezett a BuzzFeed.

A cikk kimerítő részletességgel mutatja be, milyen módon lett 2002 után Habony Árpádból Orbán Viktor egyik legbizalmasabb tanácsadója, és emellett az ország egyik leggazdagabb embere.

A szerzők bemutatják, hogy a hivatalosan nem kormányalkalmazásban lévő, papíron baráti kölcsönökből élő üzletember, hogyan hozta tető alá Orbán Viktor és Arthur Jay Finkelstein, azóta elhunyt zsidó származású, nyíltan homoszexuális kampánytanácsadó politikai nászát, és épített ki a Fidesz igényeit mindenben kiszolgáló médiabirodalmat.

Kormányzati beismerés

Idézik Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, aki azzal hárította el a Habony szerepére vonatkozó kérdéseket, hogy a hivatalos álláspont szerint "nem foglalkoznak személyi kérdésekkel".

Annyit viszont elismert az oldalnak, hogy

Habony Árpád - más, közismerten kormányzati kötődésű médiafigurákkal együtt - egy Fidesz-közeli médiabirodalmat vezet.

Kovács ezt azzal indokolta, hogy a kormánynak

"ellensúlyoznia kell az úgynevezett liberális sajtót, ami a múltban mindig is nagy befolyással rendelkezett".

Hozzátette, hogy szerinte Magyarországon a helyzet semmiben sem másabb, mint a világ bármely más pontján, független sajtó pedig nem létezik.

Felépült a Fidesz hazugságbirodalma! Így hülyítik közpénzből az embereket!

Az évente közel 80 milliárdból működő közmédia nem volt elég: a Fidesz Habony Árpád és Andy Vajna segítségével tovább építette médiabirodalmát, melynek segítségével emberek millióival próbálnak elhitetni teljes képtelenségeket is. Cikkünkből megtudhatja, hogy próbál manipulálni a kormánypárt a következő években.

Az álhírekkel kapcsolatos felvetéseket a kormányszóvivő egy Donald Trump-idézettel hessegette el:

"Ki dönti el, hogy mi a fake news?"

Az összefoglaló azt is hangsúlyozza, milyen "bizarr" erőfeszítéseket képesek tenni a fideszes politikusok, csak hogy ne kelljen beismerniük, mennyire központi szereplő Habony a pártban. A szerzők ugyanakkor felidézik azt a 2016-os hangfelvételt, melyen Kósa Lajos, a Fidesz akkori frakcióvezetője elismeri, hogy közük van Habonyhoz, akit csak azért nem alkalmaznak hivatalosan, mert hedonista életvitele miatt "életveszély" a pártra nézve (vegyük például a tanácsadó 2015-ös ibizai kiruccanását - a szerk.).

A BuzzFeed arra is kitér, hogy a médiaguru szerepében tetszelgő Habony rendkívüli módon kerüli a nyilvánosságot és senkinek sem ad interjút.

Kitlált a kiugrott kampánymenedzser

A szerzők megszólaltatták Tomanovics Gergelyt, a Fidesztől 2012-ben elfordult kampánymenedzsert, aki kendőzetlen őszinteséggel leplezte le Orbánék 2010-es választási manőverezéseit. A szakember szerint a Fidesz már akkor

  • fizetett internetes trollokat és
  • profi vírusvideókat alkalmazott.

Tomanovics a BuzzFeednek úgy nyilatkozott, hogy már 2009 óta létezett egy titkos fideszes netkommandó,

aminek az volt a feladata (és valószínűleg most is az - a szerk.), hogy Orbánékat támogató tartalmakat és kommenteket gyártson a közösségi médiára.

2010 után magasabb fordulatszámra kapcsolt a gépezet

A cikk kiemeli, hogy a Fidesz a 2014-es választás alkalmával sem ült nyugodtan a babérjain, és már akkor is azon dolgozott, hogy lehetetlenítse el az egyetlen jobboldali riválisát, a Jobbikot.

E törekvéseknek, valamint Simicska Lajos Fidesszel való szembefordulásának volt köszönhető, hogy több százmilliárd forintos költségen, javarészt állami forrásokból felépült a közmédiát is magába foglaló fideszes médiabirodalom, ami a 2015-ös migránsválsággal pörgött föl igazán, és mind a mai napig meghatározza a hazai közvélemény formálását.

A cikk emlékeztet, hogy a miniszterelnök legszűkebb körében hatalmas médiatúlsúly koncentrálódott, már gyakorlatilag bizalmasai uralják a magyar nyomtatott és internetes sajtót, a rádiós piacot és a kereskedelmi televíziók jelentős részét.

A Fidesz maga a fake news

Ez nem a Jobbik dicsősége, hanem a Fidesz szégyene, lejárató kampányok zajlanak, álhíreket és hazugságokat terjesztenek, mindezt az adófizetők pénzén, állami hirdetésekkel támogatva a kormánypárti médiumokat - mondta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.Úgy tűnik, hogy a bírságok sem tántorítják el ezeket a sajtótermékeket a hazugságoktól.„Ma rólunk hazudnak címlapon, holnap bárkiről hazudni fognak, akivel a Fidesz politikai-, üzleti- vagy magánérdekből le akar számolni" - vázolta a jövőt Jakab.

Kovács Zoltán szerint ezek a fejlemények azt mutatják, hogy

"a magyar médiapiac egészségesebb, mint valaha".

A szerzők rávilágítanak, hogy a Fidesz a bevándorlási krízis kapcsán indult meg a szélsőjobboldali politikai pozíció felé, hogy elhappolja a Jobbik szavazóbázisát, és a permanens propagandával minél inkább kézben tudja tartani saját választóit.

A cikk azt is kiemeli, hogy a habonyi birodalmon keresztül Orbán már régiós terjeszkedésbe kezdett, példaként említik, hogy a miniszterelnöki tanácsadó cégei nemrég részesedést szereztek a szlovén médiában.

Az egyetlen kihívó nem hagyja magát

Az összeállítás arra is kitér, hogy az állami média is a Fidesz vasmarkában van, ott sem jelenhetnek meg az ellenzéki vélemények, és ezzel kapcsolatban csak a kampányidőszak kötelezettségei miatt tettek kivételt az M1-nél.

A szerzők külön idézik Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivőjének öt perces szereplését, mely során úgy helyretette a propaganda tévé riporterét, hogy az köpni-nyelni nem tudott.

Behívták a "köztévébe" a Jobbik szóvivőjét, nem is tették zsebre, amit kaptak

A köztelevízióban hosszú évek óta először szerepelhetett élő műsorban jobbikos politikus. Az ellenzéki párt politikusait rendszeresen közpénzből gyalázó párttévé a kampány miatt volt kénytelen öt kemény percet biztosítani a Jobbiknak is, Mirkóczki Ádám pedig kapott az alkalmon, és a tévé nézőit (már, aki nincs tisztában ezzel) is tájékoztatta arról, hogy pontosan mi zajlik abban a tévében közszolgáltatás címén.

Mirkóczki nyilatkozott is az amerikai portálnak, és elmondta:

legjobban az, a szintén Fidesz-közeli Lokálban megjelent kamuhír-sorozat háborítja föl, melyben Terry Black transzvesztita előadóművész Vona Gábort, a Jobbik elnökét igyekszik homoszexuálisnak beállítani.

"Ez a karaktergyilkosság klasszikus formája"

- jelentette ki a legerősebb ellenzéki párt szóvivője.

Az AFP is arról ír, hogy a Fidesz elbukhat vasárnap

Az összeállítás "Európa legvitatottabb vezetőjeként" hivatkozik a magyar miniszterelnökre, míg kiemeli, hogy a kormánypárt legerősebb kihívója "a politikai középre mozduló" Jobbik.A szerző azt is hangsúlyozza, hogy Orbán Viktort rendkívül kellemetlenül érinti az utóbbi időben tapasztalható választói aktivitás, hiszenha most vasárnap 70 százalék fölött lesz a részvétel, a Fidesz elveszítheti a hatalmat.