2018. 04. 24. 11:30

Tizenháromezer millió forintot kérhet vissza az Unió Orbán Viktor vejének biznisze miatt

Elindultak a tárgyalások az Európai Bizottság és a magyar kormány között azután, hogy az uniós csalás elleni hivatal szervezett visszaéléseket leplezett le Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak volt közvilágítási cége kapcsán. A tárgyalások tétje az, hogy hány milliárd forintot veszít Magyarország.

A Népszava információi szerint az Európai Bizottság megkezdte az egyeztetést a magyar hatóságokkal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről.

“Megkaptuk az EU Csalás Elleni Hivatalának a jelentését. Kapcsolatban állunk a magyar hatóságokkal, hogy egyeztessünk a jelentés megállapításairól” – mondták a lapnak névtelenséget kérő EU források.

Az Európai Bizottság az év elején kapta meg az OLAF jelentését, miután a hivatal ellenőrei súlyos szabálytalanságokat tártak fel az Elios Zrt. 2009-2014 között uniós forrásokból kiírt és megvalósított 35 közvilágítási projektjének ellenőrzése során. 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők – emlékeztet a Népszava.

Úgy tudni, a brüsszeli testület regionális politikáért felelős főigazgatóságának munkatársai az elmúlt hónapokban behatóan elemezték az OLAF megállapításait, az egyeztetések pedig elsősorban arról szólnak, hogy Magyarországnak mekkora pénzbüntetést, avagy "pénzügyi korrekciót" kell fizetnie a csalások miatt.

A lap rávilágít, hogy az OLAF a teljes támogatási összeg, azaz 13 milliárd forint (43,7 milliárd euró) megvonását javasolja, ilyet pedig csak akkor szoktak érvényesíteni, ha egy projektben bizonyíthatóan csalás történt.